Welt: Канцлерът Шолц задържа доставката на ПВО за Украйна

Welt: Канцлерът Шолц задържа доставката на ПВО за Украйна
A A+ A++ A

Канцлерът на Германия Олаф Шолц задържа доставката на 11 системи за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM за Украйна, които властите в Киев искат да купят директно от германския производител, съобщи вестник „Welt am Sonntag“, цитиран от БГНЕС.

Според източник на изданието искането от страна на украинските власти е изпратено в началото на юли и германското министерство на икономиката е дало положителен отговор. Разрешението за износ трябва да бъде издадено от правителството, но за последните три седмици не е взето никакво решение по този въпрос, твърди вестникът.

Украйна поиска и „финансова подкрепа” за закупуването на тези системи. Стойността на 11 системи IRIS-T SLM се оценява на 1,5 млрд. евро. Ако договорът бъде подписан, тази година може да бъде доставена само една система. Според изданието пълното изпълнение на договора ще отнеме четири до пет години.

На 21 юни украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че страната му е получила от Германия самоходни гаубици Panzerhaubitze 2000 с обучени украински екипажи. Той добави, че това е шестият тип 155-милиметрова артилерия, която Киев получава. В същия ден германското правителство публикува за първи път списък на оръжията, предадени на Украйна, и план за по-нататъшни доставки, който включва 30 самоходни зенитни оръдия Gepard, система за противовъздушна отбрана IRIS-T, три ракетни установки тип Mars, 22 камиона и 80 пикапа.

Шолц многократно е упрекван заради предполагаемото си нежелание да одобри доставките на оръжие за Украйна, но канцлерът отхвърля тези твърдения.

 

Източник:БГНЕС
 
Снимка: defence-ua.com
 

#оръжие за Украйна #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"