Президентът Радев: В битката на терора срещу идеала неизменно побеждава духът, който надживява насилието и мракобесието

Президентът Радев: В битката на терора срещу идеала неизменно побеждава духът, който надживява насилието и мракобесието
A A+ A++ A

Днес, когато демократичните ценности са обект на всекидневни посегателства, когато навсякъде по света се надигат старите демони, е важно да почетем онези, които не пожалиха сили в борбата срещу фашизма, които умираха за свободата и мечтаеха за справедливост. Това заяви президентът Румен Радев, който участва във  възпоменателното поклонение по повод 80-ата годишнина от гибелта на големия български поет Никола Вапцаров. На Мемориала „Гарнизонно стрелбище“ в столицата президентът днес отдаде почит пред лобното място на Никола Вапцаров.

 

„В битката на терора срещу идеала, на посредствеността срещу таланта неизменно побеждава духът, който надживява насилието и мракобесието“, отбеляза в словото си държавният глава. Той подчерта, че Никола Вапцаров е най-яркият символ на българската трагедия талантът да бъде убиван и да се преследва дори и паметта за него. Президентът допълни, че поетът е надживял всички опити на посредствеността да хвърли сянка върху неговия талант. „Затова и стиховете му не остаряват, а думите му се гравират в паметта,  докато тези на неговите хулители обременяват само собствената им съвест“, подчерта той.

 

Румен Радев отбеляза, че Вапцаров е „мъченик на праведна кауза, която в последните години новите ревизионисти се опитват да изтрият от нашата история“. „Затова са и вандалските посегателства върху антифашистките паметници и насаждането на историческо невежество в обществото“, допълни още президентът. По думите на държавния глава антифашизмът е важна част от миналото на България и всеки, който го отрича, отваря пътя към нови исторически разделения и трагедии. Президентът заяви и че е въпрос на граждански и човешки дълг да пазим паметта за саможертвата на хилядите хора с достойнство и идеали, паднали жертва в името на свята кауза.

#Румен Радев #Никола Вапцаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »