БСП ще задържи мандата поне до 12 август

БСП ще задържи мандата поне до 12 август
A A+ A++ A

БСП уведоми коалиционните си партньори, че ще задържи проучвателния мандат за съставяне на кабинет още три седмици - поне до 12 август. Тогава, съобразено с правилника за работа на Народното събрание, може да завърши процедурата по избор на председател на Комисията по енергийно и водно регулиране. На практика, БСП може да отговори дали проучвателния мандат е успешен на 15 август, почти 1 месец след като президента Радев връчи мандата на председателя на ПГ на БСП Георги Свиленски - това се случи на 18 юли.

По конституция, третият и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство, не е свързан с конкретен срок. Практиката обаче показва, че партии се стремят да държат мандата в разумен срок - максимум десетина дни. Подобно задържане на мандата се случва за пръв път.

 "Не мога да държа мандата безкрайно. Това не е морално към обществото", заяви Нинова преди срещата. Но уточни, че ако работата на КЕВР спре, това може да доведе до хвърляне на държавата в допълнителен хаос. "Решението на Конституционния съд от вчера блокира работата на КЕВР. Това означава, че няма орган, който да определи цените на газ, парно, ток, вода. Не можем да въведем двете тарифи - едната за хора с по-малко потребление и за такива, които си топлят басейните и палатите", заяви Нинова.

Причината за извънредната среща между БСП и представители на парламентарните групи е казусът с шефа на КЕВР Станислав Тодоров. Вчера Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на Народното събрание за избора му за шеф на Комисията по енергийно и водно регулиране. По време на днешната среща не са били обсъждани имена за евентуален нов шеф на Комисията по енергийно и водно регулиране.

#БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"