Европол: Няма доказателства Украйна нелегално да изнася оръжия

Европол: Няма доказателства Украйна нелегално да изнася оръжия
A A+ A++ A

Говорителят на Европол Ян Оп Ген Орт не потвърди наличието на признаци за контрабанда на оръжие от Украйна. Думите му бяха изтълкувани погрешно от Германската агенция за пресата (DPA) и други медии. Прессъобщение, публикувано след изявлението на говорителя на Европол, пояснява, че това не е вече съществуваща, а само потенциална заплаха от възможно увеличаване на незаконния трафик на огнестрелни оръжия в ЕС поради войната в Украйна

На 21 юли в международните медии беше разпространено изявление на говорителя на Европол Ян Оп Ген Орт за „признаци за контрабанда на оръжие от Украйна“. Доклад на Германската агенция за печата (DPA) твърди, че говорителят на Европол Ян Оп Ген Орт е бил наясно с това. В коментар на DPA той посочи "идентифицираните случаи на трафик на черния пазар на огнестрелни оръжия и военни стоки".

Следователите от страните-членки на ЕС също имат признаци за трафик на тежки военни оръжия (от Украйна – бел. ред.). Има риск тя да попадне в ръцете на организирана престъпност или терористи “ , цитира служител на Европол германското издание Der Spiegel , което е едно от първите, публикували тази информация . По-късно е разпространена и от руските пропагандни медии Лента.ру , Комерсант , ТАСС , РБК и др. 

Но, както се оказа, не са установени случаи на контрабанда на оръжие, което Украйна се доставя от нейните съюзници за отблъскване на пълномащабната военна агресия на Русия. Липсата на подобни факти и натискът на медийната общност принуди Европол да излезе с официално изявление. В него се посочва, че основното безпокойство на Европол е свързано с факта, че огнестрелните оръжия, доставени на Украйна, „могат да попаднат в неподходящи ръце“. Европол също предупреди, че разпространението на огнестрелни оръжия и експлозиви в Украйна може да доведе до увеличаване на незаконния трафик на огнестрелни оръжия и боеприпаси в ЕС. Службата не декларира наличието на установени факти или признаци за контрабанда на оръжие от Украйна, отбелязвайки, че по този въпрос „тясно си сътрудничи с украинските официални лица и им се доверява напълно“.


Източник: StopFake

Ето и част от информацията публикувана в медиите:

Полицейската служба на Европейския съюз (Европол) разполага с информация за нелегален износ на оръжия, включително тежки, от Украйна за Европа. Има заплаха тези оръжия да попаднат в ръцете на терористи. Това заяви пред агенция ДПА представителят на Европол Ян Оп Ген Оорт.

Според Оорт, контрабандистите вече са изнесли оръжия и различни военни продукти от Украйна. Европол регистрира и случаи на контрабанда на тежко оръжие. В тази връзка има опасения, че подобни оръжия могат да попълнят арсенала на организирани престъпни групи и терористи.

Представител на Европол каза, че в интернет са се появили обяви за продажба на противотанкови ракети Javelin. Засега обаче няма доказателства, че тези ракети са свързани с Украйна, пише "Сега".

#Украйна #Европол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"