Европейският съюз с ембарго и на златни бижута от Русия

Европейският съюз с ембарго и на златни бижута от Русия
A A+ A++ A

Европейският съюз забранява вноса дори на златни бижута от Русия, съобщиха източници от Европейскаата комисия. Това се съдържа в новия пакет от санкции, приет днес от Съвета на ЕС.

Той бе предложен миналата седмица от Европейската комисия. Официалното се нарича „пакет, ориентиран към поддържане и хармонизация“ на ограничителните мерки заради войната в Украйна. На практика обаче това е седми санкционен пакет.

Става дума за закупуването, вноса и пряк или непряк трансфер на злато, ако то е с произход от Русия или е изнесено оттам към ЕС, или след това към трета страна.

Предложението на Комисията бе за забрана за вноса на злато от Русия. След дискусии е било решено да се спре вносът и на бижута и други скъпоценности от този благороден метал.

Извън обхвата обаче са лични вещи от злато, които чонвек носи всекидневно и с които пътува. Такива например са обици, накити и др.

Едно от нововъведенията е, че включените в санкционни списъци хора са длъжни да декларират къде точно в ЕС притежават сметки и активи. Те трябва да ги посочват доброволно. Ако въпросните лица не декларират своите сметки и активи, те се превръщат в нарушители на санкциите и могат да подлежат на наказателно преследване в зависимост от националните законодателства на страните членки. Възможно е също така сметките им да бъдат конфискувани, вместо да бъдат размразени с края на санкциите или изваждането на лицето от списъка.

Спират се всякакви трансакции към и от Сбербанк – най.голямата банка в Русия. До този момент тя бе изключена от международната система за разплащане SWIFT.

Корабите, плаващи под руски флаг, вече няма да могат да влизат не само в пристанищата на ЕС, но и в шлюзовете им, гласи още новият пакет. Обхватът е разширен, тъй като има случаи, в които плавателни съдове използват шлюзове, за да товарят или разтоварват включени в санкциите стоки.

Някои замразени активи са доста опасни. Такива са химикалите, предназначени за експлозиви. Трябва да бъде гарантирано, че при изключителни случаи членките могат да ги продадат, но да се знае, че няма заплаха за здравето.

Разширява се и забраната за приемането на депозити. Тя вече важи и за юридически лица, образования и органи, базирани в трети страни и мажоритарен дял в които притежават руски граждани или живеещи в Русия физически лица. Приемането на депозити за разрешена трансгранична търговия ще бъде предмет на предварително разрешение от страна на националните компетентни органи.

Пакетът разширява списъка на контролираните стоки, които биха могли да подпомогнат засилването на военната и технологичната мощ на Русия или развитието на нейните сектори на отбраната и сигурността. Засилва се контролът върху износа на стоки с двойно предназначение и на съвременни технологии.

Въвеждат се редица уточнения към съществуващите досега мерки. Така например - техническа помощ за Русия в сферата на авиационни стоки и технологии. Тя ще бъде позволена само доколкото е необходимо за спазването на технологичните индустриални стандарни според изискванията на Международната организация за гражданска авиация (ИКАО).

Ще има известни облекчения на забраната за трансакции с руски държавни органи. Целта е да бъде гарантиран достъпът до правосъдие.

Същевременно ЕС разширява изключенията на забраната на трансакции за селскостопански продукти и на транспорта на петрол към трети страни. Целта е да не бъдат допуснати евентуални отрицателни последици за сигурността на прехраната и енергетиката. По тази причина от Съвета изтъкват, че нито една от приетите досега мерки заради руската агресия в Украйна не е насочена срещу търговията между Русия и трети страни със селскостопански и хранителни продукти, включително пшеница и торове. Също така мерките на ЕС не пречат на трети страни и гражданите им, действащи извън Съюза, да закупуват фармацевтични или медицински продукти от Русия.

Освен новите икономически санкции ЕС включва още физически и юридически лица в черния си списък.

#Русия #ЕС #злато #ембарго

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »