К-19 хвана в лапите си Джо Байдън, дават му Paxlovid

К-19 хвана в лапите си Джо Байдън, дават му Paxlovid
A A+ A++ A

Президентът Джо Байдън е дал положителна проба за Covid-19 и изпитва „леки симптоми“, каза прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер в четвъртък, цитиран от CNN.

"Тази сутрин президентът Байдън даде положителна проба за COVID-19. Той е напълно ваксиниран, с две бустерни дози и изпитва много леки симптоми. Той започна да приема Paxlovid. В съответствие с указанията на федералната агенция за контрол и превенция на заболяванията (CDC), той ще се изолира в Белия дом и ще продължи да извършва всичките си задължения през това време", каза тя.

Това е първият път, когато 79-годишният Байдън дава положителен тест за Covid-19. Последният му отрицателен тест беше във вторник, според Жан-Пиер, която добави, че държавният глава на САЩ приема Paxlovid.

Paxlovid е антивирусно лекарство на Pfizer и се предлага чрез разрешение за спешна употреба от Американската администрация по храните и лекарствата за лечение на лек до умерен Covid-19 при хора на 12 и повече години, които са изложени на висок риск от тежко заболяване. Изисква лекарско предписание.

Байдън получи първите си две дози от ваксината срещу Covid-19 на Pfizer/BioNTech преди встъпването си в длъжност през януари 2021 г., първата си бустерна ваксина през септември и втората си бустерна ваксинация на 30 март.

Поради възрастта си Байдън е изложен на повишен риск от по-тежък случай на Covid-19, въпреки че американските центрове за контрол и превенция на заболяванията казват, че при възрастните, които са напълно ваксинирани и с бустерна доза, значително намалява риска от хоспитализация и смърт.

#Джо Байдън #Paxlovid

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »