Шефът на ЦРУ: Няма доказателства, че Путин е болен

Шефът на ЦРУ: Няма доказателства, че Путин е болен
A A+ A++ A

По мнението на директора на ЦРУ няма разузнавателна информация, че Владимир Путин е нестабилен или в лошо здраве.

Има все повече непотвърдени медийни спекулации, че здравето на Путин, който тази година навършва 70 години, се влошава и той най-вероятно страда от рак. Но Уилям Бърнс казва, че няма никакви доказателства за това. Директорът на ЦРУ се пошегува, че руският лидер изглежда "твърде здрав".

Коментарите му идват, когато САЩ обявиха, че ще предоставят на Украйна повече оръжия с голям обсег.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров каза, че военният фокус на Русия в Украйна вече не е "само" на изток и намекна, че стратегията на Москва се е променила, след като Западът е снабдил Украйна с такива оръжия.

"Вярващ в контрола"

"Има много слухове за здравето на президента Путин и доколкото можем да кажем, той е напълно здрав", каза Бърнс на Форума за сигурност в Аспен в Колорадо. Той обаче допълни, че това не е официална преценка на разузнаването.

Бърнс, който е бил посланик в Москва, каза, че е наблюдавал и общувал с руския лидер повече от две десетилетия.

Путин е "голям привърженик на контрола и сплашването" и тези черти са се втвърдили през последното десетилетие, тъй като кръгът му от съветници се е свил, каза шефът на ЦРУ.

"Той е убеден, че неговата съдба като лидер на Русия е да възстанови Русия като велика сила. Той вярва, че ключът към това е да се създаде отново сфера на влияние в съседните на Русия страни, а не може да направи това, без да контролира Украйна", обясни Бърнс.

Бърнс пътува до Москва през ноември, за да предупреди за сериозните последици от нахлуването в Украйна след разузнавателни данни, събрани от САЩ за плановете на Русия. Но директорът на ЦРУ каза, че си е тръгнал "по-разтревожен, отколкото когато пристигнах".

Плановете на руския президент се основават на "дълбоко погрешни предположения и някои реални илюзии, особено относно Украйна и волята за съпротива", каза Бърнс. "Путин наистина вярва на своята реторика. Чувал съм го да казва насаме през годините, че Украйна не е истинска държава. Е, истинските държави отвръщат на удара. И това направиха украинците."

САЩ изчисляват, че руските загуби в Украйна досега са достигнали около 15 000 убити и вероятно 45 000 ранени, каза Бърнс. Той оцени, че украинските загуби са малко по-малко.

Шефът на ЦРУ добави, че сегашната концентрация на сили на Русия в Донбас предполага, че военните са научили тежки уроци.

Русия нахлу в Украйна през февруари, твърдейки невярно, че рускоговорящите в източната част на Донбас в Украйна са претърпели геноцид и трябва да бъдат освободени. Пет месеца по-късно Русия окупира части от източната и южната част на страната, но се провали в първоначалната си цел да превземе Киев и оттогава твърди, че основната й цел е освобождаването на Донбас.

САЩ обвиниха Русия, че се готви да анексира части от Украйна.

Но по-рано в сряда руският външен министър намекна, че доставката на оръжия с голям обсег на САЩ може да разшири военния фокус на Москва в Украйна. Въпреки очевидните предупреждения на Лавров, САЩ в сряда обявиха, че ще предоставят на Украйна повече оръжия с голям обсег. Страната ще получи още четири усъвършенствани ракетни системи Himars, за да задържи настъплението на руските войски, с което общият им брой ще достигне 16, каза министърът на отбраната Лойд Остин.

Междувременно първата дама на Украйна Олена Зеленска се обърна към Конгреса на САЩ с молба за повече системи за противовъздушна отбрана, за да "ни помогне да спрем този терор срещу украинците".

Тя каза, че оръжията могат да помогнат за осигуряването на "обща голяма победа".

#Владимир Путин #ЦРУ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници