ВИДЕО Олена Зеленска поиска още оръжия от Сената, за да се справят с "Игрите на глада" на Русия

ВИДЕО Олена Зеленска поиска още оръжия от Сената, за да се справят с "Игрите на глада" на Русия
A A+ A++ A

Първата дама на Украйна Олена Зеленска призова американските законодатели да осигурят повече помощ на нейната родина, докато тя се бори срещу петмесечната руска инвазия, която Зеленска нарече "Игрите на глада на Русия". Според нея американските оръжия могат да помогнат за осигуряването на "съвместна голяма победа".

"Оставаме напълно разбити, когато светът ни е унищожен от войната. Десетки хиляди такива светове бяха унищожени в Украйна", каза тя чрез преводач в емоционална 15-минутна реч пред членовете на Камарата на представителите и Сената.

Съпругата на украинския президент Володимир Зеленски показа видеоклипове на деца, за които са били ранени или убити, включително тригодишно момче, което сега се учи да използва протези за да се движи. "Колко деца като него има в Украйна? Колко семейства като това все още могат да бъдат унищожени от войната? Това са "Игрите на глада на Русия", каза тя, имайки предвид популярната литературна и филмова поредици, в които хората се преследват един друг.

"Моля за оръжия, оръжия, които няма да бъдат използвани за водене на война на чужда земя, а за защита на дома и правото да се събудиш жив в този дом", призова Зеленска. "Отговорът е точно тук, във Вашингтон. Помогнете ни да спрем този терор срещу украинците. Това ще бъде нашата обща голяма победа в името на живота, свободата и търсенето на щастие."

САЩ са предоставили 8 милиарда долара помощ за сигурността на Украйна от началото на войната, включително 2,2 милиарда долара през последния месец, казват от администрацията на президента Джо Байдън.

Членовете на Конгреса реагираха топло в сряда и казаха, че са готови да разрешат повече.

"Те не искат американски войници", каза сенаторът републиканец от Южна Каролина Линдзи Греъм след речта. "Те искат американски оръжия. Мисля, че сега е моментът да съставим още един пакет за помощ, за да преминем през 2023 г. с доставка на модерни оръжия и икономическа помощ, за да останем в битката."

Ричард Блументал, сенатор демократ от Кънектикът, каза: "Това, което видяхме тук, беше човешка трагедия точно пред очите ни, убити невинни хора. Защо? Защото са украинци. Това е геноцид. Това се случи през Втората световна война и трябва да бъде спряно..

Зеленска каза: "Войната не е свършила. Терорът продължава и аз се обръщам към всички вас от името на убитите, от името на хората, които загубиха ръцете и краката си, от името на тези, които все още са живи и здрави и тези, които чакат семействата си да се върнат от фронта. Моля за оръжия, оръжия, които не могат да се използват за водене на война на чужда земя, а за защита на дома и правото да живееш живот в него. Поисках системи за противовъздушна отбрана, за да не убиват ракетите... деца в количките им, да не разрушават домове на децата и да не убиват цели семейства."

Зеленски каза, че очаква "значителни резултати" от срещите на съпругата му във Вашингтон. Тя се срещна във вторник в Белия дом с Джо Байдън и първата дама на САЩ Джил Байдън.

Русия нарича действията си в Украйна "специална военна операция" за гарантиране на собствената си сигурност. Зеленска завърши изказването си, като описа руската инвазия като тероризъм и я свърза с опита на Америка от подобни атаки.

"Америка за съжаление знае от собствен опит какво представляват терористичните атаки и винаги се е стремяла да победи тероризма", каза тя. "Помогнете ни да спрем този терор срещу украинците и това ще бъде нашата обща голяма победа в името на живота, свободата и преследването на щастието на всеки човек, всяко семейство."

„Това е, което моля аз и съпругът ми не като президентска двойка, а като родители и деца на техните родители. Защото искаме всеки баща и всяка майка да може да каже на детето си, заспивай спокойно, няма да има повече въздушни удари, никакви повече ракетни удари. Прекалено много ли е за желание?“

Законодателите в залата я аплодираха, когато тя завърши речта си.

#Олена Зеленска

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"