Кисинджър предупреди Байдън за Китай

Кисинджър предупреди Байдън за Китай
A A+ A++ A

Бившият държавен секретар Хенри Кисинджър заяви, че продължаващата конфронтация на Вашингтон с Пекин няма да помогне за предотвратяване на "хегемонията" на Китай и за нормализиране на отношенията, съобщи Bloomberg, предаде БГНЕС.

Според Кисинджър президентът на САЩ Джо Байдън трябва да гарантира, че вътрешната политика няма да попречи на "важността на разбирането на устойчивостта на Китай". "Байдън и предишните администрации са били прекалено повлияни от вътрешнополитическите аспекти на възгледите за Китай... Разбира се, важно е да се предотврати хегемонията на Китай или на която и да е друга държава... Това не може да бъде постигнато чрез безкрайни конфронтации", каза Кисинджър в интервю.

Преди това политикът заяви, че все по-враждебните отношения между САЩ и Китай рискуват да предизвикат глобална "катастрофа, сравнима с Първата световна война". Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в речта си от 26 май относно курса на Вашингтон към КНР, че Съединените щати разглеждат Китай като "най-сериозното дългосрочно предизвикателство" за международния ред. Той обяви и създаването на нова структура в Държавния департамент, която да координира и прилага политиките, свързани с Китай, наречена China House. Говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин отговори на изявлението на Блинкен, като призова САЩ да не преувеличават "китайската заплаха".

Снимка: кавър - YouTube

 

 

#Хенри Кисинджър #Джо Байдън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »