ЕК: Страните-членки да намалят потреблението на газ с 15 на сто до 31 март 2023 г.

ЕК: Страните-членки да намалят потреблението на газ с 15 на сто до 31 март 2023 г.
A A+ A++ A

Страните членки трябва да намалят потреблението на газ  с 15 на сто между 1 август т.г. и 31 март догодина. Това е заложено в новия регламент на Европейската комисия за ограничаването на консумацията на синьо гориво през зимния период в Общността. 

Мярката е във връзка с опасенията за драстично намаляване на вноса на газ от Русия и последните изявления на президента Владимир Путин в тази насока.

Новият регламент ще позволи на Комисията да декларира, след консултация със страните членки, "тревога на Съюза" за сигурността на доставките, като по този начин налага задължително намаляване на търсенето на газ на всички държави от общността.

Тази мярка може да бъде задействана, когато е налице съществен риск от сериозен недостиг на синьо гориво или изключително високо негово търсене. Държавите трябва да обновят националните си планове за извънредни ситуации до края на септември, така че в тях да е ясно как възнамеряват да отговорят на целта за намалението, като ще са длъжни да докладват на Комисията всеки два месеца.

Тези, които ще искат солидарни газови доставки, ще са длъжни да покажат предприетите мерки за намаляване на вътрешното потребление. В помощ на държавите  Комисията е приела европейски план за редуциране на търсенето на газ, който определя мерките, принципите и критериите за координирани действия в тази насока.

Където е възможно, трябва да се преминава към енергия от възобновяеми източници, но като временна мярка се допуска и употребата на въглища, нефт и ядрена енергия.

 

 

#ЕК #руски газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »