US институт за изследване на войната: Путин ще пусне ядрена бомба, за да спре контрата на украинците

US институт за изследване на войната: Путин ще пусне ядрена бомба, за да спре контрата на украинците
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин може да използва ядрено оръжие, за да спре контранастъплението на украинските въоръжени сили срещу временно окупираните Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска области. Това твърдят анализатори от Американския институт за изследване на войната ISW, цитирани от агенция УНiАН.

Според тях след анексирането на окупираните области Путин може пряко или косвено да обяви, че руската доктрина, която позволява използването на ядрени оръжия за защита на територията на Руската федерация, се прилага и за „новите“ земи.

Американските анализатори от ISW коментират, че с подобни действия руският диктатор заплашват Украйна и нейните западни партньори с ядрена атака, ако украинските опити за освобождаване на окупираната територия продължат.

Междувременно ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Йермак каза в интервю за nv.ua, че за страната му е важно войната да завърши до зимата, защото в противен случай нашествениците щели да имат възможност да се окапят в завладените територии. Той допълни, че за да победят руснаците, сънародниците му се нуждаят от достатъчно оръжие и техника, пише УНiАН.

Украинската информационна агенция съобщава, че администрацията на президента на Съединените американски щати Джо Байдън се готви да предостави на Киев допълнителни реактивни артилерийски системи HIMARS и боеприпаси за тях.

Кореспондентът на УНИАН уточнява, че това е казал на брифинг в Белия дом Джон Кърби, който е и координатор на Съвета за национална сигурност на САЩ по стратегически комуникации.

„През тази седмица администрацията на президента Джо Байдън ще обяви следващия пакет от оръжия и оборудване за Украйна. Това ще бъде шестнадесетото подобно предоставяне на помощ в подкрепа на Киев, откакто президентът встъпи в длъжност. Пакетът ще включва още високомобилни съвременни ракетни системи HIMARS, които украинците използват много ефективно“, каза Кърби.

Министърът на отбраната Алексий Резников пък изтъкна, че Украйна се нуждае от най-малко 100 реактивни артилерийски системи HIMARS и M270 за да е ефективна контраатаката.

Военният експерт Олег Жданов обаче разкри, че Путин е изпратил специалните сили в Украйна за „лов за HIMARS“. Руски медии съобщиха, че някои от американските РСЗО вече са в ръцете на нашествениците. 

#ядрено оръжие #Владимир Путин #война #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай