Още един по-заразен вариант на омикрон стъпи у нас

Още един по-заразен вариант на омикрон стъпи у нас
A A+ A++ A

И другият по-заразен вариант на омикрон официално е в България. BA.4 е установен за пръв път у нас в проби от София и Бургас, обяви Националният център по заразни и паразитни болести. Заедно с BA.5 двата подварианта на омикрон движат вълната в Европа и у нас.

ВА.5, който първи бе установен в България в началото на новата вълна, бързо се движи към доминираща позиция - през юли 68,4% от пробите са от този подвариант, докато през юни делът му беше 37,7%. Най-бързо този вариант се разпространява по морето, като в Бургас и Варна той заема 66,7% от пробите, а в София делът му е 38,6%.

СТАТИСТИКА

Новата ковид вълна препуска към пика си. Тази сутрин националната система отчете 2292 случая на новозаразени, като за пръв път от 16 март броят им надхвърля 2000. Вторник е ден за отчитане на изостанали случаи от почивните дни, но за сравнение миналия вторник случаите бяха само 1300. Това е увеличение със 76% за седмица. Починали са седем души, с което общата цена на пандемията в човешки живот е 37 301 жертви.

В болница се лекуват 740 души, в интензивни отделения имаме 37 пациенти. За сравнение миналия вторник хоспитализираните бяха 456. Увеличението за една седмица е сериозно, но е много далеч от това, на което бяхме свикнали в предишната вълна - на 16 март сме имали три пъти повече хоспитализирани - 2349 пациенти. Новата вълна е доминирана от омикрон, като и у нас вече нарастват случаите на неговия най-заразен вариант - ВА.5, който е отговорен за нарастване на случаите в цяла Европа.

Положителността на тестовете е 24,82%. Активните случаи в момента са 12 862. Поставените дози ваксина са 2860.

Най-важната статистика - на заболяемостта по области, показва, че в зелена зона вече има само четири области, а София и Варна всеки момент ще прескочат още един праг - на 300 случая на 100 000 души за 14 дни. Под 100 на 100 000 са Шумен, Търговище, Плевен, Велико Търново. София е с 299,82, Варна - с 295,77, а Бургас - с 271,10, което ги поставя в червена зона според критериите на Националния център по заразни и паразитни болести. Между 150 и 200 на 100 000 е заболяемостта във Враца, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Силистра, Сливен, Софийска област, Стара Загора, Хасково и Ямбол.

МИНИСТЪРЪТ

Не се налага въвеждане на противоепидемични мерки на национално ниво. Броят на болните се повишава, но засега не се отчита натоварване на лечебните заведения. Хората могат да са спокойни, но това не означава да не спазват мерките, каза днес министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова. Тя обяви, че се обсъжда и тестовете за ковид да станат безплатни, като заплащането става през личните лекари. Новина по този въпрос ще има другата седмица.

Министерството продължава да не съобщава в кои области се въвеждат мерки, предпочитайки анонимно да обявява само бройката им. Така стана и днес. "Варна е една от областите, в която ще се наложи да се въведат мерки, но засега има достатъчно легла в болниците", каза Сербезова. Тя обясни, че заразените не трябва да търсят само инфекциозни болници, а има много възможности за лекуване.

 

ВЪВЕДЕНИ МЕРКИ

Здравното министерство осигури предизборно спокойствие с приемането на нов план за действие при нарастване на случаите(link is external), с който въведе нови абсолютно неясни критерии за въвеждане на омразните на всички мерки. Вече се говори не за зони на заболяемост, което беше ясен количествен показател колкото и да се пренебрегваше на практика, а за етапи. Тези етапи нямат количествени измерения - етап 0 например е слабо разпространение на COVID-19, без да се отчита натоварване върху здравната система.

В момента девет области са в етап 1 - нарастване на интензивността на разпространението на COVID-19, с увеличаване на заетостта на болничните легла от пациенти с коронавирусна инфекция, обяви вчера МЗ, но дори не съобщи кои са тези области. Това, според плана, налага да се въведе задължително носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, обекти за предоставяне на социални услуги, градски транспорт и в други обекти, в които риска от заразяване е висок (напр. затвори). Задължително трябва да се въведе и спазването на физическа дистанция от 1,5 м.

Както и в предишните вълни, тези предписания на плана бяха прочетени творчески при въвеждането на същинските мерки. От днес в София действат ограничения за пръв път от пролетта. Според заповед на директора на столичната РЗИ Данчо Пенчев, издадена снощи, за срок от 30 дни, считано от днес, се въвеждат следните противоепидемични мерки:

- задължително носене на маска в лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, Център за спешна медицинска помощ, Столична регионална здравна инспекция, специализираните институции за предоставяне на социални услуги, аптеки, оптики и дрогерии;

- спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 м;

- работа от разстояние (надомна), при възможност;

- провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести;

- провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.

От заповедта се вижда, че от мерките е пропуснат градският транспорт, въпреки че според плана в него трябва да се въведе задължително носене на маски, пише "Сега".

 

#нов подвариант на Омикрон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »