Макрон иска да поеме контрола над най-големия ядрен гигант на Стария континент

Макрон иска да поеме контрола над най-големия ядрен гигант на Стария континент
A A+ A++ A

Кабинетът във Франция предлага по 12 евро на акция, за да поеме пълния контрол над най-големият оператор на ядрена енергия в Европа Electricite De France (EDF) . Това означава, че държавата трябва да плати 9,7 млрд. евро, за да има свободата да управлява енергийния гигант, докато се опитва да се справи с европейска енергийна криза, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

В изявление на финансовото министерство се казва, че цената представлява 53% премия спрямо цената на затваряне на акциите на EDF на 5 юли - ден преди френското правителство да обяви намерението си да национализира напълно енергийната групировка.

Държавата вече притежава 84% от компанията EDF, която изпитва проблеми с непланирани прекъсвания на своя "ядрена флотилия", както и със закъснения и надхвърляне на разходите при изграждането на нови ядрени реактори. Френското правителство пък наложи преди време ценови тавани на тарифите за електроенергия, за да предпази френските потребители от скок на цените на тока, което допълнително влоши финансово състояние на Electricite De France.

Национализацията на EDF идва в момент, когато френските власти се захващат с план за изграждане на шест нови ядрени реактора във Франция през следващите години.

Правителството добави във вторник, че поемането на пълен контрол ще му позволи да ускори вземането на решения в групата. Въпреки това анализатори и хора, близки до EDG, казаха, че компанията е изправена пред големи проблеми, които национализацията няма да реши. Те включват индустриални предизвикателства като забавяне на изграждането на нови ядрени централи и регулаторни пречки.

От миналата седмица акциите на EDF са спрени от борсова търговия.

#Франция #Еманюел Макрон #ядрена енергетика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »