Еврокомисарят Дали отрича да е подавал оставка

Еврокомисарят Дали отрича да е подавал оставка
Eврокомисарят по здравеопазването Джон Дали отрича да е подал оставка, както официално съобщи Европейската комисия във вторник. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Eврокомисарят по здравеопазването Джон Дали отрича да е подал оставка, както официално съобщи Европейската комисия във вторник.

Според информацията на ЕК, Джон Дали е напуснал поста си след разследване на ОЛАФ, което свързва името му с търговия с влияние, а ресорът му щял да бъде поет от зам.-председателя на Комисията Марош Шефчович, докато Малта излъчи друг еврокомисар.

Късно вечерта обаче сайтът за европейска политика „Ню Юръп“ разпространи съобщение от името на самия Джон Дали, в което той отрича да е подавал оставка, но автентичността на съобщението все още не е потвърдена, предаде БНР.

Електронната поща, от която изявлението е изпратено до сайта, е на асистента на Джон Дали.

В него малтийският еврокомисар заявява, че ще продължи да работи и че усилията, които полагат той и екипът му за промяна на дерективата за тютюневите изделия, ще продължат, както е планирано.

По думите на Джон Дали, от ЕК са отказали да публикуват изявлението, оправдавайки се с технически причини.

Еврокомисарят по здравеопазването казва още, че във вторник е бил устно уведомен от председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу за доклада на Европейскатата служба за борба с измамите ОЛАФ и категорично отрича основното обвинение в него – че е знаел за лобистката схема.

Според съобщението на ЕК малтийски бизнесмен поискал пари от шведската фирма за производство на тютюневи изделия „Суидиш Мач“ (Swedish Match), като обещал в замяна да използва познанството си с комисаря по здравеопазването и да му въздейства за промени в директивата за тютюневите изделия.

Залогът тук е планираната в нея забрана за износ на специфичен продукт – тютюн за дъвчене, който е забранен във всички страни от Евросъюза с изключение на Швеция.
Подалата оплакването фирма произвежда именно този продукт.

От ОЛАФ казват, че не са намерили категорични доказателства за пряко участие на комисаря, но данните от разследването им сочат, че той е знаел за нея.

#Джон Дали #еврокомисар #здравеопазване #оставка ОЛАФ #тютюневи изделия #тютюн за дъвчене #Малта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници