А, честито! COVID мерки в София от вторник (ВИЖТЕ ГИ)

А, честито! COVID мерки в София от вторник (ВИЖТЕ ГИ)
A A+ A++ A

Със заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев от 19 юли, вторник, се въвеждат временни противоепидемични мерки на територията на област София – град за срок от 30 дни.

Мерките предвиждат задължително носене на защитна маска за лице в лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, Център за спешна медицинска помощ, Столична регионална здравна  инспекция, специализираните институции за предоставяне на социални услуги, аптеки, оптики и дрогерии. Мерките включват и спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 метра, хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности, редовно проветряване и работа от разстояние (надомна), при възможност. 

Провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести, всекидневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване, са също сред мерките, разписани в заповедта на шефа на столичната РЗИ.

Не е ясно обаче дали няма де се завърне ужъсът от предишните по-строги ограничения, тъй като в заповедта се посочва, че противоепидемичните мерки могат да бъдат променени в зависимост от развитието  на епидемичната ситуация на територията на област София-град.

По-рано днес от здравното министерство съобщиха, че 9 области в страната са в етап 1 според националния оперативен план за справяне с пандемията, а в няколко социални домове са пламнали огнища на коронавирус.

 

#ковид мерки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »