Русенци искат да борят бракониерите по Дунав с нощен риболов

Русенци искат да борят бракониерите по Дунав с нощен риболов
Един от основните аргументи в подкрепа на нощния риболов по река Дунав е борбата с бракониерите. Снимка: mysilistra.net
A A+ A++ A

Близо 1600 русенски рибари любители ще внесат подписка в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) с искане да се узакони нощният риболов по река Дунав.

Подписката е с копие до министъра на земеделието и храните, който има право да даде съответното разрешение

Един от основните аргументи в подкрепа на нощния риболов е борбата с бракониерите, предаде БГНЕС.

„Като няма риболовци вечер на реката, бракониерите атакуват. Лови се с ток, с мрежи, с много видове уреди, които са противозаконни. Смятаме, че ако има риболовци в тъмната част на денонощието, бракониерските набези ще намалят“, коментира председателят на клуб „Мач тийм“ Родан Милков, който е инициатор на подписката.

Другата причина според думите му е, че определени видове риби се хранят и се ловят единствено през нощта – например сом и бяла риба.

Не по-малко важно е, че любителите рибари са на работа през деня и имат възможност да хвърлят въдицата едва към 18:30 часа, а през есента и зимата се мръква рано.

Така те са в нарушение на закона и ги грозят глоби от 300 до 650 лева, тъй като няма точно определение за тъмна и светла част на деня.

Русенци са водили предварителни разговори с местното представителство на ИАРА, с които са постигнали договорка за местата за нощен риболов.

Те ще бъдат предложени на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов за одобрение и издаване на съответна заповед.

Всички места са подбрани така, че да има достъп до тях с автомобил и да може да се осъществява контрол.

От ИАРА-Русе очакват от любителите да помагат и занапред в борбата с бракониерите.

„Непрекъснато имаме постъпили сигнали за бракониерски улов, за електроулов, за нерегламентирано поставяне на мрежи“, обясни Михаил Михайлов, началник на регионален център „Дунав“.

Само за последните две седмици са били извършени 275 проверки, като са написани 23 акта, а иззетите уреди за риболов са около 75.

#Русе #риболов #река Дунав #бракониерство #Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури #ИАРА #Мач тийм #Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #Михаил Михайлов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"