185 години от рождението на Апостола на свободата - Васил Левски

185 години от рождението на Апостола на свободата - Васил Левски
A A+ A++ A

Нашата работа зависи от нашите собствени усилия", "Народната работа стои над всичко", "Времето е в нас и ние сме във времето", "Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си"... Това са само част от мислите на Васил Левски, които продължават да са актуални и днес.

На 18 юли се навършват 185 години от рождението на Апостола на свободата - Васил Левски.

Васил Кунчев е роден на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя — Христо и Петър, и две сестри — Ана и Марийка. През 1862 г. заминава за Сърбия и взема участие в Първата българска легия на Раковски в Белград. Там заради ловкост и храброст получава прозвището Левски - според легендата е направил лъвски скок по време на военни упражнения. След разтурянето на легията се присъединява към четата на Ильо войвода.

През 1863 г. заминава за Румъния и след кратък престой се завръща в България. През пролетта на 1864 г., навръх Великден в Сопот, Левски в присъствието на най-близките си приятели сам отрязва дългите си монашески коси. От този момент той става мирският дякон на свободата Васил Левски.

Легендата и историческата истина разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича най-добрите българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет. Защото е убеден, че "Нашето дело зависи от нашите собствени усилия".

Апостолът на Българската свобода е предаден през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София. Дори турските съдии са изненадани и възхитени от него.

Обесен "там близо край град София" на 19 февруари 1873 г. Васил Левски е вечният критерий на поколения българи от Освобождението до днес.

Парадокс и до днес остава фактът, че за българите по-големият празник е обесването, а не рождението на Левски. Давани са различни обяснения за това. Дали е чувството за вина, че никой навремето не е направил опит да го спаси в пътя му към София, дали защото почитаме повече Възкресението, отколкото Рождество, защото след смъртта си Левски възкръсна в народната памет.

Радев ще участва в тържествата за рождението на Левски

Днес държавният глава Румен Радев ще посети Карлово, където ще участва в отбелязването на 185 години от рождението на Васил Левски. Тържествен митинг-заря на пл. „Васил Левски“ по традиция ще бъде кулминацията на проявите, посветени на рождената дата на националния герой.

В 21.00 часа президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй на представителни части на Българската армия. Държавният глава ще произнесе слово и ще отдаде почит пред паметника на Апостола на свободата.

#Васил Левски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай