Червеният милионер Георги Гергов стана архонт

Червеният милионер Георги Гергов стана архонт
A A+ A++ A

Митрополит Николай, известен с любовта си към лукса във вид на златни ролекси и мерцедеси, обяви бизнесмена Георги Гергов за архонт на Пловдивската епархийска църква. Това се случи по време на тържествената Света литургия в митрополитската църква в Пловдив, която днес има храмов празник.

Червеният милионер получи грамота и орден в знак на благодарност за заслугите му към православието и дарителството му в полза на Църквата, съобщи БНР.

Честванията започнаха вчера с литийно шествие, което донесе мощите на светицата от църквата "Успение Богородично" до храма "Св. Марина".

Тази сутрин тържествена Света литургия отслужи митрополит Николай в присъствието на десетки миряни и представители на местната власт. На празника присъстват представители на Св. Синод, а специални гости са псалтите от румънския хор за източно-църковно пеене „Нектарий протопсалт” от Букурещ.

Гергов предостави два етажа от Гръцкото училище в Пловдив, което ще бъде новото седалище на митрополит Николай. В съседство с митрополитския дом Гергов изгражда и параклис "Св. Арахангели".

За архонт на пловдивската епархия преди 10 години бе обявен друг бизнесмен Петър Манджуков, който изгради храма „Свето Преображение Господне“ в жк. „Тракия“.

Преди години бизнесменът със сенчесто минало Слави Бинев също получи спорната титла архонт от старозагорския митрополит Галактион. Тогава се заговори, че фамозната титла е струвала на бившия евродепутат от Атака колосалните 300 000 евро. Колко е платил Гергов, за да почеше егото си, засега остава в тайна. 

 

 

#Георги Гергов #архонт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »