50:50 са шансовете за правителство, прогнозира социолог

50:50 са шансовете за правителство, прогнозира социолог
A A+ A++ A
Шансовете за правителство са 50:50. Дълбоко съм убеден, че българинът не желае втори 10 ноември. Такава е прогнозата на социолога Андрей Райчев.
 

„Много се шуми около Американското посолство, но трябва да кажа, че те не правят нещо лошо. Нашите съюзници се безпокоят за нещо, което е реално опасно за България, а именно – да изпаднем в много месечна криза“, обясни той пред БНТ.

 

„България е изправена пред изискване от своите политици да направят нещо. Западът отлично разбира това. Имаме световна инфлация. Напечатахме много пари покрай вируса и имаме да изплатим тези пари“, уточни политическият анализатор.

 

Той прогнозира голям икономически срив в Европа: „Войната също е важен фактор - не се знае докога, накъде, нито как ще продължи“.

 

„Всичко това изисква България да е стабилна, изисква се консенсус между нашите управляващи. Вместо това, обаче, виждаме поляризация и неспособност да направят правителство. Политикът има задължение в криза да е адекватен, а аз не виждам нашите политици адекватни за криза“, смята Райчев.

 

„От друга страна, ако бъде направено правителство със същите 4 партии, политиците ще се опитат без да се променят, да направят нещо“, допълни той.

 

Андрей Райчев определи като позитивна позицията на президента Румен Радев. Според него поведението на „Продължаваме Промяната“ е разбираемо, след като са възникнали като центристка формация и са сглобили „четири несглобяеми неща – БСП с ДБ, плюс Трифонов с неговия личен маниер“.

 

Според социолога от пролетта на тази година ПП са започнали да вървят вдясно и в момента са дясната партия в България и навлязоха в полето на „Демократична България“. Според него е по-вероятно двете формации да се съюзят.

 

Андрей Райчев подчерта, че социолозите не мерят ръст на „Възраждане“, защото офертата им е много радикална.

Снимка: стоп кадър, БНТ

 

#Андрей Райчев #предсрочни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"