ГЕРБ номинира Румяна Желева за втори мандат в ЕНП

ГЕРБ номинира Румяна Желева за втори мандат в ЕНП
Румяна Желева беше избрана на този пост с тригодишен мандат през декември 2009 година – само месец преди злополучното изслушване в Европарламента. Снимка: „Дневник“
A A+ A++ A

ГЕРБ номинира бившия външен министър и кандидат-комисар Румяна Желева за втори мандат като заместник-председател на Европейската народна партия (ЕНП).

Очаква се кандидатурата й да бъде гласувана по време на предстоящия в сряда и четвъртък в Букурещ 21. конгрес на партията, съобщи БНР.

Румяна Желева беше избрана на този пост с тригодишен мандат през декември 2009 година – само месец преди злополучното изслушване в Европарламента.

Прогнозите бяха, че сега ГЕРБ ще издигне някой от евродепутатите си, а за фаворити бяха сочени Андрей Ковачев и Мария Габриел.

След като стана ясно, че номинацията, подадена в секретариата на ЕНП, е за Румяна Желева, двамата отказаха коментар по темата.

От централата на ЕНП също отказват подробности с аргумент, че процедурата е конфиденциална.

Оттам обясниха, че не могат да съобщят нито общия брой на кандидатите, нито имената им и че те ще бъдат обявени на самия конгрес, като в четвъртък предстои делегатите да определят с гласуване 10 нови заместник-председатели, посочва „24 часа”.

Според запознати кандидатите са повече от заместник-председателските места, а за номинацията на Румяна Желева пред българските си партньори е настоял лично председателят на ЕНП Вилфред Мартенс, който неведнъж в последните години е давал високи оценки за работата на Желева.

76-годишният Мартенс, който оглавява партията от 1990 година, вече обяви, че има желание да остане на поста и занапред.

Алтернативни кандидатури няма, няма и съмнения, че предстоящият конгрес ще му гласува доверие за още един мандат.

#ГЕРБ #Румяна Желева #Европейската народна партия #ЕНП #Букурещ #Европарламент #Андрей Ковачев #Мария Габриел #Вилфред Мартенс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"