Проф. Джефри Сакс: COVID-19 е тръгнал от американска биолаборатория

Проф. Джефри Сакс: COVID-19 е тръгнал от американска биолаборатория
A A+ A++ A

Специален съветник на ръководителят на външната политика на ЕС не спира да повтаря смятаната за китайска дезинформация теория за американския произход на коронавируса, съобщи в. "Политико", предаде БТА. Джефри Сакс, професор по устойчиво развитие в Колумбийския университет, заяви, че е доста убеден, че вирусът е дошъл от американска лаборатория за биотехнологии, но добави, че „не се знае със сигурност“.

Той е ангажиран от Европейската комисия като специален съветник на Жозеп Борел, за да се съсредоточи върху политиката на сътрудничество.

Договорът на Сакс бе подновен за последно през април, въпреки че той си навлече гнева на правозащитници, когато отхвърли твърденията за геноцид над уйгурските мюсюлмани в китайския регион Синдзян.

Сакс е и дългогодишен защитник на идеята за залеза на американската хегемония в световната политика и възхода на Китай като нов център на световния ред. 

Твърденията на професора, които хвърлят вина върху лабораториите отвъд океана, бяха разпространени многократно в китайските медии и социални мрежи. Китайското посолство в Париж също ги сподели.

Пред "Политико" Сакс е казал, че е много вероятно вирусът да се е появил от лабораторната изследователска програма на Америка, но не се изключва и възможността за естествено разпространение. Според него и двете хипотези са допустими на този етап.

Говорител от отдела по външна политика на ЕС побърза да се разграничи от съмнителните твърдения на професора. Той подчерта, че Джефри Сакс е външен неплатен съветник на Жозеп Борел. Външните съветници са независими и не са упълномощени да говорят от името на върховният представител или Европейската комисия. Възгледите им са техни собствени. Говорителят също така обясни, че ангажиментът на Сакс към ЕС е само за 20 работни часа на година.

Служителят от ЕС обори спекулациите на Сакс за произхода на COVID като цитира изследване на Световната здравна организация, според което вероятността за лабораторен инцидент е малко вероятна.

Председателят на делегацията на Европейския парламент по китайските въпроси Райнхард Бютикофер с насмешка предположи, че Борел е помолил Джефри Сакс да служи като специален съветник, защото това би гарантирало, че първият дипломат на Европа винаги ще знае начина на мислене на китайската дипломация, която Сакс следва толкова последователно по широк кръг от теми. Както е казал Сун Дзъ: „Познавай врага си".

Джефри Сакс e американски икономист, преподавател в Колумбийския университет и бивш директор на неговия Институт за Земята.

Сред най-младите професори по икономика в историята на Харвард, Сакс става известен като съветник на правителствата на източноевропейски и развиващи се страни при прилагането на шокова терапия в техните икономики за преход към пазарна система или при икономически кризи. Някои от неговите предложения се смятат за спорни и противоречиви.

Сакс след това се занимава с предизвикателствата на икономическото развитие, устойчивост на околната среда, намаляване на бедността, отмяна на дългове на третия свят и глобализация.

 

#ковид #лаборатории #Джефри Сакс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »