Проф. Стив Ханке: Санкциите срещу Русия са самоубийствен акт за европейските икономики

Проф. Стив Ханке: Санкциите срещу Русия са самоубийствен акт за европейските икономики
A A+ A++ A

След срива на еврото най-добре за българите е да държат спестяванията си в левове. Съветът е на професора по приложна икономика от университета „Джон Хопкинс” в Балтимор Стив Ханке.

Пред Нова тв той заяви, че налагането на санкции на Русия всъщност е рефлектирало много по-лошо върху Европа. По думите му те са се оказали самоубийствен акт за европейските икономики. Според Ханке в краткосрочен план еврото поевтинява заради вдигането на лихвите в САЩ - нещо, което Европейската централна банка не направи. Големият проблем обаче е войната в Украйна.

„Санкциите срещу Русия всъщност са самоубийствен акт за европейските икономики. Европа наложи санкции на Русия и те я засегнаха, но удариха много, много по-лошо европейските икономики. Щетите за Европа са драматични. Когато има война в Европа, доларът винаги поскъпва”, допълни Ханке.

Той е категоричен - еврото губи позиции заради пълното недоверие към политиката, която Евросъюзът води. В такива ситуации инвеститорите бягат от еврото.

„Санкциите срещу Русия са и причината да падне правителството в България. Имаше избори във Франция и президентът Макрон претърпя тежка загуба. В момента той е слаб, Шолц в Германия също. Наложените санкции се превърнаха в политическо гробище. Това, което Европа трябва да направи, е да спре войната незабавно чрез дипломация. Санкциите са глупави. Те не работят и никога не са работили”, каза още професорът.

Прогнозите на Ханке са в края на годината или началото на следващата и САЩ, и Европа да влязат в рецесия. А големият печеливш в моментна е Китай. За България и обикновените българи ефектите от поевтиняването на еврото ще се усетят с допълнително поскъпване на стоките и услугите.

„Създава допълнителна инфлация. България, макар, че не е пълноправен член на еврозоната, е обвързана с еврото заради валутния борд. Това означава, че проблемите с инфлацията и поскъпването ще продължат. И ще стават все по-сериозни, докато еврото е слабо. И пак стигаме до санкциите срещу Русия. Решението на България - да застане твърдо зад санкциите, беше глупаво. България трябваше да остане неутрална. Аз бих държал спестяванията си в левове. Заради слабото евро лихвите на влогове в левове ще са по-високи, отколкото, ако спестяванията са в евро”, поясни Ханке.

За да сме по-защитени, трябва да запазим валутния борд и да не бързаме с въвеждането на еврото, смята той. За късмет България е във валутен борд и това дава повече възможности за борба с инфлацията, категоричен е Ханке.

Снимка: Стоп кадър/НОВА
 

#Стив Ханке

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »