Кръчмарите: Кабинетът лъже, пак планират да затварят бизнеси - няма да се подчиним

Кръчмарите: Кабинетът лъже, пак планират да затварят бизнеси - няма да се подчиним
A A+ A++ A

От вчера българският бизнес и в частност нашият бранш търсят отговор на въпроса: Ще има ли ограничения в капацитета и затваряне на обекти при нова вълна от Covid-19. И въпреки уверенията на отговорните институции, че няма да има, истината се оказва друга – ще има!

„Българите могат да имат едно спокойно лято – това показват ковид данните, заяви министър-председателят Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет след среща с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и с представители на здравните власти, цитиран от пресцентъра на МС. Премиерът изтъкна, че няма и не се предвижда да има ограничения, свързани със затваряне на бизнеси. Няма изискване за ковид сертификати в страната. Не се предвиждат ограничения и в движението. Продължаваме да следим ситуацията много внимателно, добави министър-председателят.

По време на вчерашния брифинг подробности какво точно включва актуализираният План за справяне с пандемията и какви са конкретните стъпки не бяха дадени, след което документът беше приет и публикуван в страницата на Министерство на здравеопазването.

Ние се запознахме с Плана и установихме, че уверенията, които вчера даде премиерът, не отговарят на истината.

В Плана за Етап 3 четем: Ограничават се масови мероприятия, особено в затворени помещения (посещения на спортни, културни и други). Ограничава се дейностите (капацитета) на обекти с масово посещение на хора (над 20 човека) – театри, кина, спортни зали и стадиони, дискотеки, ресторанти и др. А в Етап 4: Преустановяват се масови мероприятия (посещения на спортни, културни и други). Преустановява се дейностите на обекти с масово посещение на хора (над 20 човека) – театри, кина, спортни зали и стадиони, дискотеки, ресторанти и др.

Тоест, ограничаване и затваряне на бизнеси се предвиждат, а не както ни уверява г-н Кирил Петков, че такива няма да има. Не става ясно обаче при какви точно критерии се преминава от етап в етап.

И още нещо – отново мерките могат да бъдат прилагани и на областно ниво. Което изключва каквато и да е държавна подкрепа за най-засегнатите бизнеси. Такава обаче и без това не се предвижда. Навсякъде в Европа здравните мерки вървят заедно с икономически. У нас има само рестрикции и НУЛЕВА подкрепа!

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват категоричното си становище, че настоящото правителство няма моралното право да налага каквито и да е ограничителни мерки, касаещи нашия бранш.

Първо служебните правителства осакатиха, а настоящото спря подкрепата за бизнеса по мярката 60/40 с мотива, че Covid-19 вече няма. По неясни за нас причини не беше изпратено и искане до Европейската комисия с искане за допълнителни средства по мярката, въпреки че такава процедура беше открита. След това в разгара на летния сезон като наказателна акция беше увеличено ДДС за слабоалкохолните напитки, въпреки че същото това правителство беше приело мярката да важи поне до края на 2022 г. И като пореден шамар бе отменена подкрепата от 35 евро за седалка за чартърните полети от чужбина.

Година и половина вариации на сегашните управляващи системно и целенасочено убиват българския туризъм, а сега отново поставиха този сектор на първа линия при уж борбата им с Covid-19.

Този път няма да стане! Не си мръднахте пръста да се подготвите за нова среща с вируса и отново се каните да затваряте, въпреки че твърдите друго.

Стига лъжи! Заявяваме категоричното си намерение да бойкотираме всички неадекватни действия на българското правителство, касаещи ограничение и затваряне на нашия сектор.

Не ни помагате, с това вече свикнахме. Няма обаче повече да ви позволяваме да ни пречите и убивате целенасочено!

#ресторантьори #мерки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »