Петков намекна на Радев да даде третия мандат на БСП или ДБ ВИДЕО

Петков намекна на Радев да даде третия мандат на БСП или ДБ ВИДЕО
A A+ A++ A

Държавният глава провежда консултации с всички парламентарно представени партии преди да реши на коя от тях ще връчи третия проучвателен мандат. Дотук се стигна след неуспеха на „Продължаваме промяната“ да събере мнозинство и отказа на втората по големина парламентарна група - ГЕРБ, да опита.

Необходима ни е не просто сделка за нов кабинет, а ефективно управление за стратегически хоризонт. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към към Кирил Петков, Асен Василев, Андрей Гюров и Никола Минчев от „Продължаваме промяната“.

Да се оползотвори последната надежда

„Провеждам консултации в търсене на обединение около отговорни национални цели и приоритети, и в очакване да се оползотвори последната надежда - третия мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент“, каза още президентът. 

По думите му след прокараните нови червени линии, съставянето на правителство няма да е лека задача. „Вашата позиция е важна, защото вие сте най-голямата политическа формация и от вашата подкрепа и поведение зависи до голяма степен дали формирането на кабинет в рамките на това Народно събрание ще може да стане“, обърна внимание Радев.

ПП са готови на всичко, но не и да дадат милиарди на шепа хора

„Ние осъзнаваме отговорната позиция, в която сме. Политическата криза трябва да се избегне почти на всяка цена“, отговори Кирил Петков.

„Ние сме тук, за да заявим готовност да бъдем максимално диалогични и да направим всичко възможно да има работещ парламент и правителство. Единствено не сме готови да дадем всички обществени средства на хора, които да ограбят населението на страната“, каза още Петков, цитиран от bTV.

„И от Вашето решение зависи при кой ще отиде третия мандат. Очакваме с огромно нетърпение да видим на кого ще го дадете, и ако е при наши сегашни коалиционни партньори, сме отворени за разговори и диалогичност“, обяви още премиерът в оставка.

Той каза още, че ПП са готови да проведат разговори „с всички народни представители, от всички политически партии, които могат да взимат сами решения в парламента и не са зависими от задкулисни сили, които не са в парламента“. 

„Ако изберете наш коалиционен партньор, сме готови да подкрепим тези разговори“, допълни Петков

Предварителни нагласи

В последните дни всяка от парламентарните групи ясно изрази отношението си към политическата ситуация. БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ са готови да преговарят за съставяне на правителство. И трите партии заявиха, че не биха включили в разговорите ГЕРБ и ДПС.

От „Продължаваме промяната“ обявиха, че освен с опозиционните не биха разговаряли и с „Има такъв народ“, ако мандатът отиде при тях.

За опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ най-вярната алтернатива на политическата криза са предсрочни избори.

#Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"