„ЕВН": Трафопостът в Бургас не се е взривил!

„ЕВН": Трафопостът в Бургас не се е взривил!
Част от щетите след силния взрив на трафопоста. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трансформаторът на трафопоста в Бургас не се е взривил, съобщиха от електроразпределителното дружество „ЕВН България".

Първият външен оглед на повредения трафопост е показал, че няма следи от взрив по трансформатора и разпределителните табла за ниско напрежение на трафопоста.

От „ЕВН" уточняват, че екипи на дружеството все още не са допуснати до помещението на трафопоста от следствените органи, но огледът отвън показвал механичната цялост на трансформатора, таблата, предпазителите за високо напрежение и кабелите.

Нямало и следи от изтичане на масло.

Въпреки твърденията за липса на взрив, два апартамента са напълно унищожени и хората останаха без покрив.

Специалисти на „ЕВН" от Австрия се очаква да пристигнат до края на деня.

Двете независими една от друга технически експертизи за установяване на причината за инцидента ще започнат работа при първа възможност, заявяват още от дружеството.

По-рано кметът на Бургас Димитър Николов заяви, че по първоначални данни възможната причина за взрива е искра от възпламенен предпазител.

От МВР пък съобщиха, че причината за инцидента е техническа неизправност в трафомашината на жилищната кооперация.

Подобен инцидент се случва за пръв път в историята на дружеството, се казва още в съобщението на „ЕВН".

Продължава и вътрешното разследване на компанията.

Екипи на „ЕВН" успяха да възстановят захранването на по-голяма част от клиентите в района на инцидента с трафопоста в Бургас.

Все още без електрозахранване са апартаментите, намиращи се в пострадалия вход на жилищната кооперация, където се намира авариралия трафопост.

Междувременно екипи на „ЕВН България"  извършват проверки на всички трафопостове, разположени в сгради в Бургас.

Дружеството работи в тясно взаимодействие с местната власт, пожарната и МВР за координиране на действията по преодоляване на щетите и подпомагане на пострадалите.

Всяка информация, която стане известна във връзка с инцидента, ще бъде своевременно оповестявана, уверяват от дружеството.

„ЕВН" трябва да понесе цялата отговорност за инцидента в Бургас и да поеме всички щети от взрива в трафопоста, заяви по-рано регионалният министър Лиляна Павлова.

От „ЕВН"  обаче обявиха, че ще платят щетите само при доказана вина.

Павлова заяви още, че Законът за устройство на територията позволява само в изключителни случаи изграждане на трафопост в сграда - когато няма друго техническо решение за осигуряване на ток, но тогава трябва да има 100% съгласие на всички живущи, както и нотариална заверка на това съгласие.

Тя добави, че предстои обсъждане на промени в закона, с които да се забрани строителството на такива трафопостове.

Още тази седмица ще бъде внесено предложение за промени в закона, с което електроразпределителните дружества ще бъдат задължени да изнесат трафопостовете, вградени в жилищни сгради, каза по-късно депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев, предаде информационна агенция „Фокус".

По думите му освен това е необходимо да се направи и анализ на отстоянието на външните трафопостове от жилищните сгради.

Според Бойчев естествено е в закона да се заложат санкции за електроразпределителните дружества, ако не изпълнят задължението за изнасяне на трафопостовете.

#взрив в трафопост #Бургас #Лиляна Павлова #министър на регионалното развитие #ЕВН #ЧЕЗ #трафопост #Димитър Николов #кмет на Бургас #Закон за устройство на територията

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »