Ройтерс: Вероятни избори в България, след като ГЕРБ отказаха да съставят правителство

Ройтерс: Вероятни избори в България, след като ГЕРБ отказаха да съставят правителство
A A+ A++ A

Дясноцентристката партия ГЕРБ в България отказа да състави ново правителство, което приближава балканската страна до предсрочни избори през есента.

България е обхваната от политическа криза, след като коалиционното правителство на премиера-реформатор Кирил Петков беше свалено с вот на недоверие миналия месец, а неговата партия ПП не успя да събере достатъчно подкрепа, за да състави нов кабинет.

"Успешна формула за подкрепа в този парламент не може да бъде намерена", заяви пред репортери Десислава Атанасова, високопоставен член на ГЕРБ, след като партията отказа да състави правителство.

ГЕРБ е ръководена от дългогодишния бивш премиер Бойко Борисов и е втората по големина политическа фракция в парламента.

На фона на високата инфлация, войната в Украйна и несигурността в доставките на газ президентът Румен Радев заяви, че сега ще проведе нов кръг от разговори с политическите партии, преди да бъде направен трети и последен опит за съставяне на правителство.

Ако третият опит се провали, както до голяма степен се очаква, Радев ще трябва да назначи служебно правителство и да свика нови избори, най-вероятно през октомври.

Продължителната политическа безизходица вероятно ще застраши достъпа до милиарди евро от фондовете на ЕС за възстановяване на най-бедната държава членка на Европейския съюз и ще навреди на перспективите й за присъединяване към еврозоната през 2024 г.

Това може да се отрази и на усилията на България да си осигури стабилни доставки на природен газ, след като Москва прекрати доставките на газ за страната, която е почти изцяло зависима от руския газ, заради отказа на София да плаща в рубли.

Разклатеното коалиционно правителство на Петков дойде на власт през декември миналата година с обещания да изкорени широко разпространената корупция. То зае силна проевропейска и пронатовска позиция срещу Русия след нейното нахлуване в Украйна.

Едно евентуално служебно правителство може да се опита да отслаби позицията на България срещу Москва и да се опита да възобнови доставките на газ от Русия. Тя може да потърси и начини за намаляване на дипломатическото напрежение, след като правителството на Петков изгони 70 руски дипломатически служители поради съмнения за шпионаж.

#ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"