Море в Гърция: 3 евро за застраховка защитава от екшън заради К-19 и други беди

Море в Гърция: 3 евро за застраховка защитава от екшън заради К-19 и други беди
A A+ A++ A

Малко под 3 евро на човек излиза медицинска застраховка за 7 дни в чужбина. Важно уточнение - включен е и рискът заразяване с COVID-19. Така едно 4-членно семейство би платило за застраховката 12 евро, ил​и 24 лева за седмица зад граница. Застрахователите отчитат завишен интерес към продукта, особ​ено в последните дни, когато цифрите на заразените в съседна Гърция растат с висок темп, а натам пътуват основната част от нашенци. 

На пазара има много застрахователни продукти с различни имена и рискът COVID-19 може да присъства и при медицинските полици, и при "Отмяна на пътуването". 

Ако се случи някое от събитията, изброени в договора, срещу споменатите 2.80 евро ще получите обезщетение от 4000 евро. Това е най-ниското застрахователно покритие. Ако покритието е по-голямо - 10 000 евро например, цената за 7 дни на човек става 4.20 евро. Максималното се определя индивидуално, но може да достигне и 100 000 евро. Съответно тогава и цената на медицинската застраховка е по-висока ​- 17.50 евро на човек за седем дни, става ясно от офертата на застрахователния брокер SDI за "Медицинска застраховка при пътуване в чужбина с покритие COVID-19". Стандартното покритие е за спешна помощ, амбулаторно лечение и хоспитализация. Поемат се още разходите за спешна стоматологична помощ с лимит 350 евро, разходи за репатриране на застрахования и за репатриране на тленни останки.  

Нито брокерът, нито застрахователите питат за нещо различно освен за имената и ЕГН-тата на застрахованите. Не се изисква доказване, че не сте заразен с COVID-19 преди сключване на полицата. Това би я оскъпило с много и тя би станала непродаваема, ако клиентът трябва да си направи тест за своя сметка, преди да сключи застраховката, коментират брокери.

Важно условие е при настъпване на застрахователно събитие клиентът много бързо да се свърже с асистант компанията на територията на съответната държава, за да се регистрира случаят и да се получават напътствия. При най-евтините медицински полици, застрахованият плаща от джоба си, а после, връщайки се в България, представя касови бележки и фактури на застрахователната компания, която ги осребрява до лимита, за който е сключена полицата. 

При по-скъпите и дългосрочни застраховки "Живот" в повечето случаи е покрит рискът COVID-19.  Покритията са фокусирани във финансовото подпомагане при заболяване - при хоспитализация, след хоспитализация и при летален край на болния. 

Този вид застраховки не се предлагат при вече потвърдено заболяване, като някои застрахователи прилагат и изчаквателен период при сключване, обикновено от 14 дни, за да се избегнат потенциални злоупотреби.

#Гърция #застраховка #МОРЕ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »