Връщат част от мерките, Кирил Петков и Ангел Кунчев обявиха какво се случва

Връщат част от мерките, Кирил Петков и Ангел Кунчев обявиха какво се случва
A A+ A++ A

Част от противоепидемините мерки срещу разпространението на новия вариант на коронавируса се затягат, а по-късно днес или утре ще има конкретика. Не иде реч обаче за локдаун и затваряне на бизнеси и паркове, както беше преди време, а за налагане на задължително носене на маски в болници и социални домове, както и за следене на ситуацията изкъсо и възможност за промяна.

Премиерът Кирил Петков обясни, че има увеличение на бройката заболели, но българите могат да очакват "спокойно лято', без да се стига до драми.

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев добави, че въпреки нарастващата заболеваемост от COVID-19, ситуацията сега е коренно различна, тъй като новите варианти протичат по-леко и по-малко хора влизат в болница. "Освен това сега сме доста по-подготвени имаме ваксини, имаме антивирусни средства, болниците знаят къде какво могат да открият, самите лекари знаят как да лекуват".

По думите му при определяне на мерките основна роля има коефициент, който включва заболеваемостта и натовареността на здравната система. "Днес например имаме с около 100 случая по-малко от вчера", даде за пример Кунчев.

Той съобщи, че в сряда у нас е била проведена среща на епидемиолози от всички балкански страни, на която са били сравнявани пандемичните планове на всяка държава.

Аз бях безкрайно учуден да видя колко еднакви са проблемите, условията и колко подобен е подхода при налагането на мерки. До голяма степен процентът на имунизираните е сходен с нашия, отношението на населението е сходно, както и това, че бързо се разпространяват фалшиви новини. Много сме еднакви, констатира епидемиологът.

По въпроса за безплатното тестване на заразените с коронавирус той бе категоричен, че когато става дума за надзор над заразна болест всякакви ограничения на възможностите за диагностика са вредни. Доц. Кунчев съобщи, че е предложил на НЗОК и БЛС да бъдат върнати безплатните PCR тестове при личните лекари.

Главният здравен инспектор отчете възраждане на интереса към ваксините и прогнозира пик през август. Според него е много малко вероятно да се стигне до затваряне на обекти.

Започва да се нагнетява напрежение, а не виждам основание за това. Вярно е, че случаите се увеличават, но все още по-голяма част от регионите в страната са в нулев етап от плана за справяне с пандемията. Няколко от тях са в първи етап, в който се предвижда единствено носене на маски в здравни заведения - за София и Враца става въпрос най-вече, обясни Кунчев.

#мерки #локдаун #Ангел Кунчев #Кирил Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"