Министър Божанов иска: Данните за джигитите да станат публични

Министър Божанов иска: Данните за джигитите да станат публични
A A+ A++ A

Министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов предлага фишове и актове, издавани от МВР от 2010 г. досега, да станат публични. Предложението е с цел да се подобри пътната безопасност.

"Технически е възможно това да се случи за 1-2 седмици. Въпрос на време е да успеем да свършим с МВР тази работа докато все още изпълняваме правомощията си. По закон следва всички данни, които държавата събира и не са лични данни, да бъдат публични. В публичната информация ще става ясно по кой член е нарушението, размерът на глобата, дали е електронен фиш или акт, мястото на нарушението, евентуално данни за автомобила, с който е извършено то, населено място на нарушението и на регистрацията на автомобила. Ще има заличени лични данни, но ще е ясно, ако едно лице има 20 фиша", заяви министърът в оставка Божидар Божанов в студиото на "България сутрин".

Той изказа мнение, че ако тази промяна стане факт, данните ще могат да се анализират не само от МВР, но и от всички институции, които се интересуват от безопасността на пътя. По думите на Божанов тази реформа ще помогне в борбата с нарушителите в дългосрочен план.

"Това не е полицейска акция на пътя. Ще бъде ясно къде да бъдат фокусирани усилията. Тези които слагат "чадъри", които видяхме, че са на ниски нива, ще знаят, че някой ги следи, не само техните колеги. Няма да реши всички проблеми, но ще е един от факторите за по-безопасни пътища", убеден е Божанов.

Той коментира пред Bulgaria ON AIR и софтуерния проблем, който някои бензиностанции имат във връзка с отстъпката от 25 ст. за литър гориво при плащане с карта.

"Проблемът не е в системата на НАП, а с конкретните търговски софтуери на бензиностанциите, там държавата няма отношение. Надявам се, че скоро фирмите, които отговарят за софтуерите, ще отстранят проблемите. Държавата не се меси в тях, трябва само да отговарят на общи изисквания, заложени от НАП", обясни министърът в оставка.

Той изрази надежда да се стигне до формиране на правителство в рамките на настоящия парламент. А ако ДБ получи третия мандат за съставяне на правителство, ще се положат максимални усилия това да се случи.

"Подкрепа ще търсим в рамките на бившата коалиция, първо с "Продължаваме промяната". Ще говорим и с депутатите от ИТН, да видим дали тяхната подкрепа е възможна и в контекста на изискванията на "Продължаваме промяната" за принципно управление, а не да се разбираш с хора от диванчета. Ще бъде трудно, но ще опитаме, хората не искат избори", коментира Божанов.

И бе категоричен, че подкрепа за правителство няма да се търси от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", но са логични разговори с тях в НС във връзка с провеждането на политики.

Божанов обяви още, че би продължил да изпълнява поста си в един технократски парламент, ако получи покана. Одобрява и времето, за което президентът Радев определи евентуалните предсрочни избори - началото на октомври.

#Божидар Божанов #джигити #публичен регистър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"