Инкубатор за звезди: Космическият телескоп Джеймс Уеб засне мъглявината Карина

Инкубатор за звезди: Космическият телескоп Джеймс Уеб засне мъглявината Карина
A A+ A++ A

Мъглявината Карина e една от най-изразителните и ярки мъглявини на нощното небе. Тя е разположена на около 7 600 светлинни години от Земята и може да бъде наблюдавана в южното съзвездие Кил. Новоизстреляният космически телескоп "Джеймс Уеб" засне спиращи дъха ни изображения на нея! 

Карина е един от най-активните звездни инкубатори в Млечния път. Точно така - на това място се раждат нови звезди! Някои от тези новообразувани звезди все още са обгърнати в първичния си материал, но други "издухват" обкръжаващия ги междузвезден газ и така извайват причудливи скулптури в мъглявината. Макар че изследователите познават сравнително добре процесите на звездообразуване, а и Карина е снимана и преди от наземни и космически телескопи, наблюденията в инфрачервения диапазон от "Джеймс Уеб" позволяват да проникнем под облачните покривала. Така ще научим допълнителни детайли относно това как еволюират звездните системи, какво се случва с материята около тях и как тази материя впоследствие формира планетите.

Горепосоченото изображение е заснето от камерата NIRCam, която прави снимки в близката инфрачервена област. По-долу ще ви покажа още една снимка на Карина, отново направена от "Джеймс Уеб", но посредством камерата MIRI. Тя вече снима в средната инфрачервена област. На нея се виждат по-добре тези новородени звезди, които все още са обвити от газовия си пашкул: 

Натиснете тук, за да свалите изображението в пълен размер - 1.7MB

Image credit: NASA, ESA, CSA, and STScI

#Джеймс Уеб #телескоп #звезди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници