Шотландия с референдум през 2014г.!

Шотландия с референдум през 2014г.!
След повече от осем месеца преговори британският министър-председател Дейвид Камерън (вдясно) и лидерът на Шотландската национална партия Алекс Салмънд (вляво) подписаха споразумение да проведат референдум преди края на 2014г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

След повече от осем месеца преговори британският министър-председател Дейвид Камерън и лидерът на Шотландската национална партия Алекс Салмънд подписаха споразумение да проведат референдум преди края на 2014г.

С простичкия „да/не" въпрос Шотландия ще получи независимост или ще запази мястото си в Обединеното кралство.

На Шотландия ще бъде позволен референдум през 2014г., като на 16- и 17-годишните ще бъде дадено правото да гласуват, пише австралийският вестник "Сидни морнинг хералд", цитирам от информационна агенция „Фокус".

„Вярвам със сърце и душа, че ще спечелим референдума", коментира Салмънд, като обаче отбеляза, че все още трябва да убеди мнозинството от 4 милиона гласоподаватели в страната да подкрепят независимостта.

Шотландската национална партия остава най-популярната партия сред гласуващите, но според последните проучвания мнозинството шотландци (55%) се противопоставят на независимостта, докато едва 34% я подкрепят.

Шотландия, която има население от около 5 млн. души, и в момента в много отношения функционира като независима държава - тя има свой национален флаг, независима от Лондон правна система и характерна национална идентичност, запазила се след столетия на съперничество с южния й съсед.

Британското правителство отпуска всяка година на Шотландия безвъзмездно по 30 млрд. лири.

Един от ней-спорните въпроси е собствеността върху доказаните и поддаващи се на експлоатация залежи от природен газ и близо 20 млрд. барела петрол в принадлежащи на Великобритания райони от Северно море.

Алек Салмънд настоява, че Шотландия има право на лъвския пай от приходите от тези находища.

Лондон се тревожи и за бъдещето на ядрения си подводен флот, чиито бази са в Шотландия, защото шотландските националисти вече обявиха, че след независимостта на шотландска територия няма да има ядрено оръжие.

#Шотландия #Англия #Единбург #Алек Салмънд #Дейвид Камерън #премиер на Шотландия #премиер на Великобритания #референдум #независимост #сепаратизъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино