Вирусолог: ВА.4 и ВА.5 са едни от най-успешно разпространяващите се вируси, познати от науката

Вирусолог: ВА.4 и ВА.5 са едни от най-успешно разпространяващите се вируси, познати от науката
A A+ A++ A

„ВА.4 и ВА.5 - винаги говорим за тях заедно, защото имат общи мутации в S белтъка, който изгражда шипчетата - те се разпространяват доста по-успешно от ВА.1 и ВА.2 - това са подвариантите на Омикрон. Към момента са едни от най-успешно разпространяващите се вируси, познати от науката”, съобщи в предаването „Социална мрежа” на NOVA NEWS проф. Радостина Александрова, вирусолог към БАН.

"Това, което знаем е, че имунитетът, който имаме от боледуване или ваксинация, пази от тежко боледуване, постъпване в болница, необходимост от интензивино лечение и смъртен изход. Разбира се защитата не е 100 процентова", предупреди Александрова.

Тя обясни, че хората, които са боледували в началото на годината от коронавирус, няма как да са били заразени с новите варианти ВА.4 или ВА.5, тъй като те сега се разгръщат. И при тях симптомите са познати - те са подобни на грипа. 

Според професора новата COVID вълна не е неочаквана да се разгърне до 2 седмици. Тя припомни, че не можем да разчитаме слънцето и по-топлото време да "убият" вируса.

"На 30 юни излязоха актуализираните препоръки на Центъра за контрол на заболяванията и там, освен че беше препоръчано на всички над 6 месечна възраст да бъда васинирани, идеята беше да се препоръчат на всички на повече от 50 години с РНК ваксина 4 дози. Вчера ЕМА излезе с препоръки на хората над 60 години да се постави четвърта бустерна доза".

Големите производители на ваксини са обявили, че наесен може да предложат актуализирани ваксини, допълни вирусологът. Според нея голямата питанка е дали те ще пазят повече от другите, освен това вирусът се променя и не се знае каква ще бъде еволюцията му. "Но както е казал народът, по-добре врабче в ръката, отколкото орел в небето", заключи проф. Александрова в полза на имунизирането. 

Тя разказа за различни видове имунизационни препарати. Съобщи и че се работи за обща вакисна, която да повлиява и на коронавируса, и на грипа, и респираторно синцитиалния вирус.

 

 

 

 

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"