Цачева: Парламентът остава неразбран в България

Цачева: Парламентът остава неразбран в България
Според Цачева социологическите проучвания показват нереално нисък рейтинг за Народното събрание. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева смята, че институцията й остава неразбрана от обществото, но все пак има по-високо доверие, отколкото показват някои социологически проучвания.

„Така или иначе парламентът няма това разбиране сред българското общество, каквото на мен би ми се искало", коментира тя пред БГНЕС по повод изследването на „Алфа рисърч" от 20 септември, в което парламентът получи одобрението на едва 5.00% от българските граждани.

Председателят на Народното събрание, Цецка Цачева, заяви, че разполага с други изследвания, в които процентът на доверие в парламента е по-различен от този на „Алфа рисърч".

Това е едно от най-ниските нива на доверие, които Народното събрание е получавало. То е съпоставимо само с периода на управление на Жан Виденов. Според социолозите вече може да се говори за маргинализация на тази институция, предаде „Дневник".

Цачева смята, че българските граждани не познават ролята на парламентаристите и на парламента поради неколкократното прекъсване на парламентарните традиции през 20 век. Тя добави, че самата тя „сигурно има" отговорност за ниския рейтинг.

Председателят на Народното събрание смята, че работата на парламента заслужава различен процент на доверие, поради няколко причини: „Винаги на първо място поставям собствената си работа, колегите от мнозинството, но и, разбира се, ролята на опозицията".

Забелязва се тенденция към ерозия на доверието в политическите сили и техните лидери, е основният извод на социолозите от изследването на „Алфа рисърч". Едва 30% от хората смятат, че ГЕРБ е оправдал очакванията им, а 67% са разочарованите от управляващата партия. Работата на правителството е оценена с положителна оценка от 20% от запитаните, а с отрицателна – от 36%.

Мандатът на президента Георги Първанов завършва с 28% положителни оценки, 27% отрицателни, 45% неутрални, като той запазва тези позиции почти без промяна от началото на годината.

Като евентуален победител на предстоящите президентски избори социолозите поставят на първо място Росен Плевнелиев (ГЕРБ), на второ – Ивайло Калфин (БСП) и на трето – независимият кандидат Меглена Кунева.

#Народно събрание #Парламент #Цецка Цачева #Председател на Парламента #социологически проучвания #рейтинг #Росен Плевнелиев #Ивайло Калфин #Меглена Кунева #Георги Първанов #Алфа рисърч

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"