Важно за всички родители, чиито деца ходят на ясла

Важно за всички родители, чиито деца ходят на ясла
A A+ A++ A

Промяната в наредбата, която позволява вече и педагози да работят в яслите, а не само медицински сестри, е вратата, която трябваше да се отвори, за да могат да започне цялостната промяна по ранната детска грижа в България.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Елисавета Белобрадова, депутат от "Демократична България", един от инициаторите на реформата. 

"Така вече ще може да се разширява броят на яслените групи, защото досега за това е пречела липсата на достатъчно медицински сестри. Освен това ще се промени начинът, който се плага гриижа за децата ни, защото не е въпросът това да са медицински сестри, които в повечето случаи са в пенсионна и много след пенсионна възраст."

"Те нямат вече физическите възможности да гледат толкова малки деца, нито педагогическите. Да може тази структура да се отвори към родителите, те да могат да влязат в нея, най-накрая да се получи тази симбиоза между истинска, добра грижа за децата. И най-накрая Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването да се синхронизират и да имаме истинска качествена грижа, което изобщо не се е случвало досега," каза Белобрадова.

Според нея в целия свят специалистите, които гледат деца в яслена възраст са или педагози, или дори в някои държави като Германия, хора които минават 18-месечна подготовка, 8 от които на терен. У нас предстои Министерство на здравеопазването трябва да създаде 3-седмична програма, която педагозите за яслени групи, трябва да изкарат. Така родителите ще бъдат спокойни, че тези педагози, които работят имат тази компетенция по най-спешна помощ.

#родители #деца #ясла

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници