Скандален доклад на Грийнпийс - България нищи "Осемте кръга Въглищната империя на „Ковачки“

Скандален доклад на Грийнпийс - България нищи "Осемте кръга Въглищната империя на „Ковачки“
A A+ A++ A

"Дори в съда виждаме решения, които не са в полза на обществения интерес. НАП трябва да си търси по-настоятелно задълженията към нея. Комисията за финансов надзор е наясно с начина, по който се управляват средствата в осигурителните фондове. МОСВ също имат задължение да налагат санкции, които да не падат в съда, за да има поне едно усещане, че замърсителите ще си носят последиците от нарушенията на законодателството, които правят". Това каза пред БНР Меглена Антонова от "Грийнпийс".

Тя представи в предаването "Неделя 150" нов доклад на "Грийнпийс" – България, който разкрива поредни порочни практики в българската енергетика.

Съществуващият порочен модел в българската енергетика поставя сериозен риск енергийният преход да се изгуби в лабиринта от сенчести политически и икономически интереси на конгломерата, свързван с бизнесмена Христо Ковачки. За това предупреждава докладът "Осемте кръга на Въглищната империя на "Ковачки" на "Грийнпийс" – България

Анализът на сложния пъзел от връзки и зависимости е продължение на разследването "Финансовите мини", което през 2018 г. описа кръговете от мини и централи, чиято собственост е скрита зад слоеве от офшорни фирми. Контурите на Въглищната империя на "Ковачки" обаче са много по-широки и обхващат посредници, източващи публичното дружество "Топлофикация София", търговец и верификатор на парникови емисии, пенсионен фонд за инвестиции в топлофикации, застрахователно дружество – "фаворит на държавата", и не на последно място – лобистко сдружение за "зелено бъдеще" на кафявата Въглищна империя. 

Предприятия от Въглищната империя на "Ковачки" не са сред най-изрядните данъкоплатци. Общо 330 милиона лева непогасени задължения към Националната агенция за приходите към края на 2020 г. имат 17 компании, идентифицирани като част от този конгломерат. Към същата дата по давност са отписани вземания в размер на 10 млн. лв. НАП предостави тази информацията в обобщен вид, без разбивка за всяка компания в отговор на запитване на "Грийнпийс" – България по Закона за достъп до обществена информация.

От "Грийнпийс" – България правят анализ и на дейността на фирмите, свързани с пенсионната компания "Топлина". 47% от капитала на дружеството се държи от едноличната компания на Христо Ковачки "Ел Ем Импекс". Пенсионната компания "Топлина" управлява близо 300 млн. лева към 31 декември 2021 г.

#енергетика #преход

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »