Украйна пак поиска още оръжия от съюзниците

Украйна пак поиска още оръжия от съюзниците
A A+ A++ A

Украйна призова съюзниците си да изпратят повече оръжия, докато нейните сили се опитват да забавят военното настъпление на Русия през източния регион Донбас, прдаде БНР.

 Русия се готви за голяма офанзива в Украйна, съобщава в редовната си оценка за хода на конфликта американският Институт за изследване на войната. Руските въоръжени сили продължават да провеждат по-ограничени настъпателни действия, за да попречат на украинската армия да овладее инициативата, посочва американският мозъчен тръст. По негови данни руската групировка в източната Луганска област възстановява своята боеспособност и трупа сили за по-нататъшна офанзива. В оценката за развитието на военните действия се казва, че руските сили са постигнали незначителни успехи югоизточно от град Северск, в Бахмутски район в Донецка област, и са продължили настъплението западно от вече превзетия от тях Лисичанск.

 
Украинският президент Володимир Зеленски посети вчера Днепропетровска област в източната част на страната. Той се срещна с украински военни и посети болница, където се лекуват ранени войници.

Зеленски благодари на американския си колега Джо Байдън за предоставянето на още ракетни системи Хаймарс на Украйна. В съобщение в Туитър той каза, че системите и обещаните в новия пакет помощи от Вашингтон 155-милиметрови снаряди са от първостепенна необходимост. А в традиционното си обръщение тази нощ Зеленски отбеляза:

"Вчера направих 24-тото обръщение към парламентите на страните от ЕС и първото, отправено близо до фронтовата линия. Надявам се, че и другите три страни от ЕС ще усетят, че тези мои призиви не са за политика, а за защита на нашата обща свобода и следователно ще стигнем дотам да мога да кажа един ден: всички 27 парламента на Европейския съюз чуват борбата за свобода по-добре от всякакви руски манипулации."

През вчерашния ден в Сумска област е имало 18 обстрела, съобщи ръководителят на администрацията Дмитро Живицки. Той каза още, че руските военни са използвали различни видове оръжия като ракети и миномети. Пострадали са много населени места, а един човек е бил ранен.

Кметът на Мелитопол Иван Фьодоров заяви, че руски войници са обстрелвали бригадата, която се е опитвала да ремонтира повредения магистрален газопровод в Запорожка област. Съоръжението беше прекъснато преди седмица в резултат на военните действия. Фьодоров каза, че руснаците не са позволили въвеждането на режим на тишина за поправката му, не са позволили и организирането на хуманитарен коридор.

 

#оръжия за Украйна #война в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »