172 години от рождението на Иван Вазов

172 години от рождението на Иван Вазов
A A+ A++ A

България чества 172 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. В родния му град Сопот годишнината започва с тържествена литургия в черквата "Св.св. Петър и Павел".

През целия ден с различни прояви съгражданите на Вазов ще си спомнят за живота и творчеството му, отдавайки почит към духовното наследство на писателя. В Къща музей "Иван Вазов” ще бъдат наградени лауреатите от осмия Национaлен конкурс "Вазовата България", а следобед от 17,30 на същото място местните и гостите на града ще могат да се срещнат и разговарят с носителите на Вазовата награда за литература тази година, на журналистическа награда "Съба Вазова" и на "Детска Вазова награда”.

Кулминацията на тържествата е на площада с името на Иван Вазов, където вечерта е организиран празничен концерт с участието на Националната гвардейска част, предава НОВА.

Националният литературен музей и къща музей "Иван Вазов" в столицата също ще отбележат годишнината с тържество от 11:00 часа пред паметника на Вазов в градинката на столичния храм "Света София". 

Думи на признателност и почит към народния поет ще произнесат Атанас Капралов –директор на Националния литературен музей, Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели и Васил Василев – директор на Народен театър "Иван Вазов".

Рецитал по стихове на поета ще изпълни Йоана Николаева, ученичка от Певческа школа "Стефан Кънев – Калинка Згурова"

Поетът е роден 9 юли 1850 г. в Сопот и умира на 22 септември 1921 г. в София, като през целия си живот винаги е носил България в сърцето си. Тя му отвръща със същото, а той и неговото творчество са неделима част от българщината и самосъзнанието на българите.

Снимка: Facebook/Къща музей "Иван Вазов"

 

#Иван Вазов #чествания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай