Есенно време в юлската събота

Есенно време в юлската събота
A A+ A++ A

Съботният ден ще започне с променливо време и на много места около обяд и следобед ще превали и прегърми, като по-значителни ще са явленията в планинските райони от Западна и Централна България. В източните райони от страната валежите ще са по-слаби, на по-малко места и главно в следобедните часове.

Максималните температури ще се понижат и ще са между 19°-22° в западните райони, до 30° в Горнотракийската низина.

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предупреждения за опасно време, които са валидни за събота. (Забележка: Опасните явления ще са около обяд и следобед. Картата показва районите, където те са най-вероятни).

Жълт код: Издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.  

Оранжев код: Валежите на много места ще са значителни. Над посочените райони те ще са предимно в следобедните часове и ще са придружени от силни пориви на вятъра и засилена гръмотевична дейност. Бурите могат да носят дребна и средна по размер градушка. На отделни райони в страната и на Балканите очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв.м.

Времето по Черноморието

През нощта край морето ще има  разкъсана облачност, а през деня тя ще е променлива. Следобед ще се развива купесто-дъждовна облачност. Ще духа умерен до силен северен вятър. Максимални температури: 25°-27°. Температурата на морската вода - 24°-26°.

Времето в София

През нощта срещу събота вероятността от гръмотевични бури и проливни  валежи ще е висока. Около сутринта явленията ще затихват. Минималните стойности ще са между 14-15°С.

Съботният деня ще започне с облачно време. На много места ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще превали и прегърми. Очакваните максимални температури ще се понижат до 19°С.

Захлаждане и проливни валежи в планините

През нощта срещу събота започналите валежи над Западна България ще обхванат и централните райони. След полунощ на много места в планините ще паднат значителни валежи, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра. По най-високите части на Рила и Пирин дъждът ще се примесва със сняг.

Около обяд в масивите от Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми.  Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 13°, на 2000 метра - около 4°.

Времето на Балканите

Под влияние на преминаващ студен атмосферен фронт времето на Балканите ще е облачно и студено, а на много места ще превали и прегърми. Очакваме значителни по количества валежи над Северна Македония, Гърция и Родопите. Температурите ще се понижат и ще са по-ниски от обичайните за юли. 

 

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »