Общини сключили договори с фирми фантоми

Общини сключили договори с фирми фантоми
Председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров представи на пресконференция отчета за дейността си за 2011г. и резултатите от финансовите одити и заверки на годишните финансови отчети за 2011 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сметната палата е сезирала прокуратурата за нарушения в общините Монтана, Смолян и Генерал Тошево заради разходни сключени договори с фирми, които нямат регистрация в Търговския регистър и нямат Булстат, съобщи председателят на Палатата Валери Димитров.

Димитров допълни, че финансовият министър Симеон Дянков еднолично управлява разходването на бюджетните средства, след като Народното събрание приеме Закона за държавния бюджет за съответната година, предаде БТА.

По думите на Димитров продължава негативната практика на многобройни корекции по бюджетите на публичните организации, чрез които текущо през годината се извършва преразпределение на планираните разходи.

Събирането на големи суми като такса за битови отпадъци е много разпространен начин за харчене на пари не по предназначение, като вместо за почистване и за извозване на отпадъците, парите в някои общини се използвали за други дейности, в някои от тях нарушенията са за стотици хиляди левове, каза Димитров.

Друг начин за неправилно харчене на обществени средства е, като се пренасочват пари от едни планирани програми към други, което било практика на много публични организации, коментират от Сметната палата.

От Сметната палата са забелязали тенденция за ликвидация на еднолични търговски дружества с общинско участие и същевременно създаване на общински предприятия като правоприемник на ликвидираните търговски дружества, регистрирани през 90-те години.

Създадените общински предприятия се издържат от бюджета на общината, като се увеличават разходите по бюджетите и числеността на персонала, обясняват от Палатата.

По думите на Димитров през 2011 г. се е подобрила отчетността на бюджетните предприятия, в резултат на работата на одиторите са извършени корекции на стотици милиони левове.

„Това не са откраднати, а неправилно отчетени активи, така държавата приведе в известност голяма част от своето имущество“, посочи той.

При възлагането на обществени поръчки през 2011 г. се е наблюдавала тенденция за намаляване на броя на нарушенията, уточни все пак Димитров.

На Техническия университет в София пък е отказана заверка на отчета му заради сериозни нарушения, които са установили, че университетът е с неправилно заприходени активи за 26 сгради и два апартамента, както и за земи на стойност над 400 хил. лева.

За земята и прилежащите терени на 11 сгради ТУ няма документ за собственост и същите не са осчетоводени. За 15 сгради пък, осчетоводени по сметки, не са представени актове за собственост, предаде bTV.

Университетът освен това е купил брониран автомобил от охранителна фирма, който бракувал след година.

Констатирани са и случаи, при които поради недостиг на средства не се изпълнява законовото изискване за застраховане на имотите - публична държавна и общинска собственост, което излага на риск държавното и общинското имущество.

Недоброто състояние на някои от застроените имоти - държавна и общинска собственост, прави невъзможно отдаването им под наем поради липса на интерес за участие в организираните търгове, отчитат от Сметната палата.

#Техническият университет #София #Сметната палата #брониран автомобил #одит #Монтана #Смолян #Генерал Тошево #Търговския регистър #фирми #документи #общини #договори #боклук #разходи #средства #държава #председател на Сметната палата #Валери Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"