Сергей Лавров: Русия е готова да преговаря с Киев и Анкара

Сергей Лавров: Русия е готова да преговаря с Киев и Анкара
A A+ A++ A

Русия е готова да преговаря с Киев и Анкара по въпроса за украинското зърно. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в кулоарите на срещата на външните министри на страните от Г-20 в Индонезия. 

"Готови сме да преговаряме с нашите украински и турски колеги", каза той и обясни как според него би могъл да бъде решен проблемът с превоза на украинско зърно.

"Ако става дума за украинското зърно, Украйна трябва да разблокира пристанищата си, да ги разминира или да осигури безопасно преминаване през минните полета, а вече извън териториалните води на Украйна Русия и Турция са готови да гарантират сигурността на съответните плавателни съдове и да ги съпроводят до проливите. Оттам нататък в Средиземно море те ще продължат на собствен ход", каза Лавров, цитиран от ТАСС и БТА.

Лавров отбеляза, че тук основната роля се пада на военните, тъй като целият процес е свързан с използването на военноморски сили. "Кога ще продължат преговорите, не бих могъл да кажа, защото от няколко дни не съм бил в Москва, но мога да потвърдя, че от наша страна винаги има готовност за това", заяви той.

На 21 юни в Москва се състояха преговори между военни делегации от Русия и Турция по въпроса за създаването на безопасен коридор за превоз на украинско зърно. Турските министерства на външните работи и отбраната ги определиха като положителни и конструктивни и отбелязаха, че е било решено консултациите да продължат.

#Лавров #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »