Бенатова: Семерджиев е от момчетата, които ходят да викат, че Гешев е радост

Бенатова: Семерджиев е от момчетата, които ходят да викат, че Гешев е радост
A A+ A++ A

"Важно е не на колко години ще те осъдят, а дали ще ги излежиш. Виждаме, че Андре Токев влезе в затвора за това, че шофираше след употреба на алкохол, а други хора, хващани многократно за нарушения след употреба на дрога. Когато човек свиква да му се разминава, накрая стават фатални неща".

Това коментира пред БНР журналистката Миролюба Бенатова във връзка с тежката катастрофа в София, при която загинаха две млади жени.

"Тези, които трябва да те разследват, те овластяват и ти позволяват да нарушаваш закона в тяхна полза. От една страна си свидетел, уж, на прокуратурата, срещу, уж, някаква групировка, а от другата страната те ти дават да вършиш същите тези престъпления, срещу които свидетелстваш", каза журналистката и уточни, че не става дума за единичен случай:

"Под надзора на Градската прокуратура, прокурорски свидетели срещу нарко групировка развиваха търговия с наркотици в София. Това е порочна схема, от която нито обществото, нито съдебната система има полза. Това е имитация на търсене на справедливост и още затягане на корупционни примки. ... Хора като Георги Семерджиев, аз го приемам за обобщаващ образ, те са момчетата за мръсни поръчки на истинските кукловоди. Това са момчетата, които ходят да викат, че Гешев е радост, които хвърлят бомбички и понякога убиват неудобни за кукловодите им хора".   

По думите на Миролюба Бенатова свръхочакване е обществото да се изправи като Давид срещу Голиат и да се пребори с лошите:

"Няма как да стане, докато полицаите си мият безплатно колите на автомивката на наркодилъра. Това показва и защо не може да се разследва истинската корупция".

Според Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика е нормално, че главният прокурор Иван Гешев е "спекулирал по случая" с тежкия инцидент:

"Нормално е прокуратурата да спекулира. Иван Гешев си развива своя паралелна политическа кариера и се опитва да реди политически фигури. Абсолютно политически изказвания и нападки чухме от него вчера"

Той подчерта, че в съдебната власт, където е и прокуратурата "и където наистина трябва да бъде, но с по-различен облик, вече има трайно установени корпоративно-политически интереси, които шепа хора се опитват, с много малък обществен ресурс, да изобличат, разкрият и да се противопоставят срещу тях. Този ресурс става все по-нищожен и маломощен".

По думите на експерта и министър Надежда Йорданова, и предшественикът ѝ проф. Янаки Стоилов са показали "знания, характер и последователност в това да се опитат да покажат на обществото, че българският главен прокурор, независимо кой е той, е недосегаем, защото съществува строга обвързаност между това как функционира Висшият съдебен съвет и това кой ще бъде главен прокурор".

Брегов изказа предположение, че оттук нататък все повече добри фигури, добри юристи ще отказват поста на министър на правосъдието, защото е "безсмислено човек да похаби години от живота си в това да служи на обществения интерес, когато вижда, че е оставен сам в една неблагоприятна среда".

#Миролюба Бенатова #Гешев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Мнения
Последно от Мнения

Всички новини от Мнения »