Адвокат: Възможно е Георги Семерджиев да пледира, че не е бил в колата

Адвокат: Възможно е Георги Семерджиев да пледира, че не е бил в колата
A A+ A++ A

Не мисля, че законът е врата в полето и е крайно време органите, призовани да изпълняват закона, да го правят, вместо да се оправдават с липсата на законова уредба. Така адвокатът и бивш служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев коментира тежката катастрофа в София в студиото на "Денят започва".

"При данни за десетки нарушения на този водач, при данни поне за няколко нарушения, които могат да осъществяват престъпни състави, правоохранителните органи е трябвало да вземат мерки, а не да събитията сега, а да прекратят подобни трагични събития", коментира той.

Проблемът е в липсата на достатъчно воля за правоприлагане, като час по-скоро това трябва да бъде променено. Според Демерджиев полицейските акции срещу шофиране под въздействие на наркотици са закъсняла мярка.

"Тези акции трябваше да се направят преди инцидентът да е факт. Такива водачи трябва много внимателно да се наблюдават и мерки да се взимат в аванс, така че те да не представляват заплаха за обществото."

Дори Георги Семерджиев да е бил защитен свидетел, каквато информация излиза по медиите, нищо не му позволява да гази закона и да извършва престъпления с толкова тежки последици, заяви адв. Демерджиев.

"Причината трябва да се търси включително и в информацията, че полицейски служители са помагали на този човек да извършва безобразията, които е извършвал. Тази практика трябва да приключи с понасяне на истинска отговорност от хората които са го правили - не просто да обяснят действията си или да понесат дисциплинарна отговорност, а да понесе цялата тежест на закона".

Иван Демерджиев коментира, че извеждането на Семерджиев от дома му 7 часа след задържането е прекалено забавяне и органите трябва да обяснят какво ги е възпрепятствало да предприемат по-навременни действия.

"Те трябва да отговорят също защо не е осъществена превенция по отношение на това лице, защото данните са ужасни - 17 години кара без свидетелство за управление. Ако такова лице не може да бъде спряно, какво остава за по-скромните нарушители на пътя?", попита Иван Демерджиев.

Според него заради забавянето в тази ситуация е възможно Георги Семерджиев да пледира, че не е бил в колата. Големият период от инцидента до задържането и извършването на действия позволява да се развият различни защитни действия, обясни Демерджиев. Работата на адвокатите е да намират грешките на правоохранителните органи.

"Той може да получи до 20 години затвор, тук вече трябва да се обследват смекчаващи вината обстоятелства. Към днешна дата аз не съм чул за такива", каза адв. Демерджиев.

#Георги Семерджиев #адвокат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай