РСМ и Албания се тресат от протести

РСМ и Албания се тресат от протести
A A+ A++ A

Противниците на френското предложение за започване на преговори за членство в ЕС на РСМ ще организират блокади в няколко ключови места в страната. 

Ще има блокади около сградата на правителството и на магистралите Щип-Велес, Струмица-Радовиш и Плетвар-Прилеп. Основни организатори на протестите и блокадите са ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски и крайнолявата и проруска формация „Левица“ на Димитър Апасиев.

Според тях приемането на френското предложение ще означава „Българизация на Македония“. Това ще бъде седмият протест в страната. Следващият ще бъде в неделя в 19.00 часа пред Министерския съвет в Скопие.

По време на вчерашния протест Мицкоски категорично се противопостави на вписването на българите в Конституцията. „Аз ви уверявам, че ВМРО ДПМНЕ няма да подкрепи никакви конституционни промени... Македонската общественост трябва да е сигурна, че каквото и да се случи с това национално предателство и бедствие, което се готви да извърши правителството на СДСМ и ДСИ, ВМРО ДПМНЕ в парламента няма да го приеме. За това са нужни 80 депутати, бъдете сигурни, че те нямат тези 80 депутати и това трябва да е ясно на всички както в Македония, така и извън Македония”, каза Мицкоски.

Вчера стана ясно, че „Албанският алианс“ на Зиядин Селе прекратява всякакво партньорство с ВМРО-ДПМНЕ, което на практика поставя в политическа (коалиционна) изолация ВМРО-ДПМНЕ. Останалите албански формации участват в правителствената коалиция.

Както и при предишните протести така и снощи основните скандирания бяха срещу България. Всички говорители на официалната трибуна наричаха България фашистка, а със същите епитети бе определяна и Европа, предаде БГНЕС. 

Френският президент Макрон вчера припомни, че Северна Македония отново се намира пред ключов момент от своята история. В посланието до гражданите на Северна Македония Макрон подчертава, че те трябва да вземат решението, което ще определи бъдещето на страната и което ще реши тя да стане част от европейското семейство. „Остава вие македонците да се определите. Силата да промените хода на историята сега е във ваши ръце. Няма да кажа, че този договор е съвършен, но той ще ви разчисти европейския път. Както и всеки договор, така и този, се основава на компромиси и на баланс. Този договор не поставя под въпрос официалното съществуване на македонския език, който е съставна част от вашата идентичност”, се казва още в писмото.

От Държавния департамент призоваха за мирни протести и избягване на насилие. Пред „Гласът на Америка“ говорителят на Държавния департамент подчерта, че Вашингтон мощно подкрепя евроинтеграцията на РСМ.

Късно снощи македонският министър на външните работи Буяр Османи подчерта, че нито един документ не отрича македонската идентичност, език и историята. 

Многохиляден антиправителствен протест в Тирана

Под мотото „Албания в опасност“, организиран от Сали Бериша, снощи се проведе масов антиправителствен протест пред парламента в Тирана. На протеста няколко граждански активисти, преподаватели, актьори и млади хора изнесоха кратки речи, които без изключение поискаха свалянето на правителството на Еди Рама. Според тях той е най-големият виновник за бедността и обезлюдяването на страната.

 

„Протести до краха на това правителство, което ограби народа и държавата”, казаха ораторите. На протеста присъстваха лидерът на Социалистическото движение за интеграция Моника Круемади и вицепрезидентът на партията Петрит Васили, които бяха до Бериша и съпругата му.

„Албания е в опасност повече от всякога, защото Еди Рама продаде Косово, както и Албания, изгони младите хора от страната, което я хвърли в бедност. Албания принадлежи на албанците, а не на политиците. Бог да благослови албанците, където и да са”, каза Круемади, обръщайки се към събралите се граждани.

Последен пред протестиращите говори Бериша, представен като настоящ и исторически лидер на Демократическата партия, който изрази задоволство от масовото присъствие на граждани от всички части на страната, както и завърнали се от САЩ и други европейски страни, „дошли да протестират за спасението на Албания“.

„Албания е в опасност и вие трябва да я спасите. Еди Рама, ти си враг, защото твоят идеал е само и единствено властта, а моят и на гражданите е свобода и само свобода. Никога няма да ви простим, че ограбихте държавата и гражданите. Ти предаваш правителството само за да забогатееш, а аз съм за свободата и връщането на достойнството на албанците. Тук сме, защото не издържаме повече. Еди Рама трябва да си отиде, защото въведе пълен хаос в страната”, каза още Бериша, който не спести унизителни думи и обвинения на сегашния премиер Рама, наричайки го „европейски разбойник и васал на Сърбия”.

Бериша настоя ЕС да започне преговори с Албания възможно най-скоро и се закле пред националния албански флаг с думите: „Еди Рама, ние никога няма да ти простим гласа, който никога не си дал, няма да признаем властта ти”.

Протестът, за чиято охрана бяха ангажирани над 1200 полицаи, както и специални полицейски части, премина без инциденти.

#РСМ #Албания #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »