Семерджиев - свидетел на прокуратурата по мащабно дело за наркотрафик. Има ли чадър над него? И още неудобни въпроси

Семерджиев - свидетел на прокуратурата по мащабно дело за наркотрафик. Има ли чадър над него? И още неудобни въпроси
A A+ A++ A

Бившия футболист Георги Семерджиев, причинил смъртта на две млади жени при зловещата катастрофа в София, действително е бил свидетел по дело за наркоразпространение, но това в никакъв случай не го е поставяло в някакво привилегировано положение, заяви вътрешният министър в оставка Бойко Рашков. В четвъртък той даде пресконференция заедно с премиера в оставка Кирил Петков, на която разказа как полицайка е била в колата на Семерджиев по време на катастрофата и му е помогнала да се укрие преди да бъде задържат на следващия ден.

Междувременно Антикорупционният фонд (АКФ) съобщи, че изпраща за проверка в дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР информацията за задържане и пускане на Георги Семерджиев. Според няколко официални източници като СДВР – Пътна полиция и Национална следствена служба, въпреки че е бил обявен за издирване, Семерджиев е бил задържан и после освобождаван от полицейски патрули на територията на СДВР.

Съмненията са за чадър на Семерджиев във връзка с неговия статус на свидетел по едно от ключовите дела за наркотрафик - това срещу сочения за наркобос Радмил Ранов – "Ради Ланеца". Информацията за свидетелския статус на Семерджиев беше изнесена вчера от разследващия журналист Димитър Стоянов, който цитира свои източници.

АКФ потвърждава от свои източници, че Семерджиев е бил свидетел и е давал показания на досъдебната фаза по наказателното производство по прокурорска преписка № 53/2017 г. по описа на Специализираната прокуратура, досъдебно производство № 1/2018 г. по описа на ГДБОП – МВР, срещу организирана престъпна група за разпространение на наркотични вещества. Групата се състои от 40 участници и 4-ма ръководители, сред които и Ранов. Обвинителният акт по делото е изготвен на 23 март 2020 г. и в момента се гледа пред Специализирания наказателен съд.

Фактът, че Семерджиев е свидетел по такова ключово производство на Специализирана прокуратура, сам по себе си води до несъмнения извод, че е повече от добре известен на властите. В тази светлина и без това притеснителните известни досега обстоятелства около личността му стават още по-притеснителни: безрезултатно обявен за общодържавно издирване по друго дело, но пък намерен веднага в деня след произшествието; преди само по-малко от месец спрян от служители на МВР след употреба на наркотични вещества, при което само е отнето свидетелството му за правоуправление; шофирал автомобила си по централни столични булеварди с включени сигнални лампи.

 Всичко това буди много сериозни съмнения за предполагаема протекция, която би могла да бъде обяснена и със свидетелстването му срещу въпросната група. Дали това е така, към момента може действително само да се спекулира. Именно заради сериозните съмнения около статуса на лицето, призоваваме прокуратурата и МВР към максимална прозрачност, настояха от АКФ в четвъртък.

Опровержението на прокуратурата като "гузен негонен бяга"

Ден по-рано прокуратурата отрече задържаният за тежката катастрофа Семерджиев да е бил "защитен свидетел". Интересното в случая, че прокуратурата опроверга нещо, което към онзи момент не е твърдяно официално от никого. На това обърна внимание МВР, тъй като формалното основание за разпратеното до медиите опровержение на прокуратурата е по повод изслушването на вътрешния министър Бойко Рашков в ресорната парламентарна комисия.

От МВР обаче на свой ред посочват други случаи, в които прокуратурата разпорежда на полицията на охраняват свидетели с криминално минало и това струва доста скъпо на данъкоплатците.

"На изслушване вчера в парламентарната комисия вътрешният министър Бойко Рашков не е споменавал, че лицето, причинило катастрофата (Георги Семерджиев -б.р.), е защитен свидетел с осигурена охрана от прокуратурата. От разпространеното съобщение възникват редица въпроси. Изказването на министъра на вътрешните работи беше около 17 часа пред депутатите. Защо прокуратурата реагира на несъществуващо изказване и обвинява в лъжа министъра на вътрешните работи за нещо, което той не е казвал?

Как за по-малко от 1 час в извънработно време прокуратурата успя да провери във всички прокуратури в страната дали предполагаемият извършител на катастрофата е свидетел или не? Това не трябва ли да го знае само съответният наблюдаващ прокурор? Това реакция на "гузен негонен бяга" ли е от страна на държавното обвинение?, пита МВР.

Въпроси за охраната на друг прокурорски свидетел с криминално минало

"По време на изслушването в парламента изрично беше уточнено от министър Рашков, че има други случаи, в които прокуратурата разпорежда на МВР да охранява свидетели, които са осъждани и с криминално минало. Беше представен пример за такъв случай, при който с поредица от постановления на прокурори от Специализираната прокуратура се охранява свидетел с 21 присъди и с десетки регистрации. На същия през годините назад са издавани разрешения за притежаване на огнестрелно оръжие, въпреки богатото му досие. Лицето се използва от прокуратурата за "дежурен" свидетел по редица дела, повечето от тях не приключили и до момента.

Въпросното лице е свидетел по досъдебни производства като побоя на журналист от в. "24 часа", по дело за убийство, по дело за измама и други. Лицето е осъждано 21 пъти за извършени престъпления от общ характер. По време на охраната му лицето се отклонява от указаните мерки, посещава дискотеки и нощни барове, пътува за празници в съседни държави и извършва много други нарушения на правилата за охрана.

За всички тези действия служителите на МВР са изготвяли докладни записки, които са докладвани на съответните прокурори. Въпреки това охраната му не е отменена.

До 13.04.2022 г. за охраната на това лице МВР е похарчило 397 296 лева. Служебните патрули, охранявали този важен за прокуратурата свидетел, са изразходили 4680 литра гориво. Възникват много въпроси:

-Колко важен е този осъждан 21 пъти свидетел за прокуратурата? -

-Познава ли се лично с главния прокурор Иван Гешев този свидетел?

-Ползван ли е този свидетел за поръчкови дела, образувани от прокуратурата, свързани със заплахи за убийства на бивш премиер и главен прокурор?

-Давал ли е фалшиви сведения на бившия директор на "Вътрешна сигурност" - МВР и настоящ прокурорски помощник във ВКП под формата на доброволен заявител, пожелал анонимност?

Има и много други въпроси, на които очакваме отговори от Прокуратурата на Република България", посочва в заключение МВР.

#Георги Семерджиев #неудобни въпроси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"