Официално: Газът поскъпва с 32% от 1 юли

Официално: Газът поскъпва с 32% от 1 юли
A A+ A++ A

"Булгаргаз" ЕАД уведоми официално клиентите си, че окончателно предложената цена, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия за месец юли 2022 г., е в размер на 186,47 лева за мегаватчас (MWh) или 95,34 евро за MWh, изчислена по фиксинга на БНБ (без акциз и ДДС).

Това съобщава държавната газова компания на своя сайт, потвърждавайки по този начин вчерашната информация, която предостави изпълнителният директор на газовата компания Людмил Йоцов пред парламентарната комисия, проверяваща действията на "Булгаргаз" след спирането на доставките от Русия.

 Така цента на синьото гориво през юли ще бъде с близо 32% по-висока от тази през предходния месец, когато цената беше 141,36 лева за мегаватчас, без такси и налози.

Междувременно фючърсите на нидерландския газов хъб продължават да поскъпват и в края на търговия в четвъртък, нараствайки в рамките на деня с над 8% към 185 евро за мегаватчас, като дори достигнаха за кратко до нов 4-месечен връх около 187,26 евро за MWh - най-високо ниво от 9-и март насам. Така само в рамите на около 4 седмици (от 14-ти юни насам) цената на газа в Европа се повиши със над 100%, съобщава БНР.

 

#Булгаргаз #поскъпване на газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »