Невярно: на Змийския остров украинци развяха знамето си, получиха руски ракети (ВИДЕО)

Невярно: на Змийския остров украинци развяха знамето си, получиха руски ракети (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Нов екшън се разигра на Змийския остров в Черно море. Украинските военни достигнаха острова и развяха знамето си като символ на това, че територията отново е под техен контрол

„Змийският остров винаги е бил украински и винаги ще бъде. И никаква временна окупация няма да промени това! Нашият батальон беше първият, който посети острова след освобождението. Беше рисковано, но сега нашето знаме се вее на острова“, каза спецчастите в изявление. На флага, който се вее на на острова, пише: „Помнете руския военен кораб Змийският остров е в Украйна!“. Това съобщи говорителят на Одеската областна военна администрация Сергей Братчук, пише "Телеграф".

Малко по-късно обаче стана ясно, че акцията на украинските военни е завършила с нападение от страна на Русия.

Москва информира за случилото се, като съобщи: „Н а фона на военните неуспехи и масово отстъпление на украинските войски в Донбас, в нощта на 7 юли киевският режим се опита символично да постави знамето си на Змийския остров. Около 5 сутринта няколко украински военни слязоха на острова от моторница и се снимаха със знамето. Самолетите на руските ВВС незабавно нанесоха удар с високоточни ракети по острова, в резултат на което част от украинския военен персонал беше унищожена. Оцелелите избягаха в посока село Приморское, Одеска област“.

Снимка: стоп кадър

Украинският генерален щаб опроверга изявлението на руското министерство на отбраната и отбеляза, че група бойци, изпълнили задачата, са се върнали невредими в базата в пълен състав.

Министерството на отбраната на Руската федерация, в отговор на видео- и фото доказателствата за монтирането на украински знамена на остров Змейни , побърза да заяви , че „някои от военнослужещите са били убити при опит да поставят знамето, други са успели да избягат. "

„Киев отново претърпя загуби, този път в името на пиар акция с издигането на украинския флаг на тази скала в Черно море“, пише Московский комсомолец . А РИА Новости пише, че руската армия "не е допуснала" монтирането на украинския флаг на Серпентина.

Командването на Силите за специални операции на Въоръжените сили на Украйна съобщи подробности за това как е протекла операцията на Змейное: в нощта на 7 юли бойни плувци от 73-ти военноморски център на специалните сили на името на М.В. Кош атаман Антин Головати от Силите за специални операции. С помощта на специално оборудване те провериха крайбрежната зона за наличие на противоподводни и противодесантни мини и дадоха сигнал за продължаване на операцията. След това на острова слязоха инженери, които разчистиха прохода от минни полета и капани, след което групата започна да изпълнява задачи: инспектиране на района, фиксиране и събиране на данни за вражеската техника, оръжия и материално-технически средства на врага, докарани до Змеини.

„При изпълнение на задачата групата постави украински знамена в различни части на острова. Също така над Змеин се развя знамето на 73-ти център със специално предназначение на МТР на Въоръжените сили на Украйна “, съобщиха от командването. Фактът, че украинският флаг е поставен на острова, беше потвърден и от говорителя на Одеската OVA Сергей Братчук. 

Въоръжените сили на Украйна също потвърдиха, че руските кораби са се опитали да ударят украинските изтребители, но са го направили, когато групата вече е напуснала острова и се е ударила в кея.

„Група украински войници в пълен състав, невредими, се върнаха в базата “, съобщиха от Въоръжените сили на Украйна. Бяха публикувани снимки и видео доказателства, че операцията е приключила успешно.

Оперативното командване "Юг" също съобщи , че призори, по време на въздушно облитане и разузнаване на Змейной, островът е бил атакуван от 2 ракети с въздушно изстрелване, в резултат на което кеят е бил значително повреден.

„Но специалните сили изпълниха задачата да почистят Змийския остров. Потвърдено е унищожаването на около три дузини единици вражеска техника, открити са изоставени боеприпаси и солидни руини, като позната следа от „руския свят“. Като символ на Победата и възраждането от тези руини, украинските военни монтираха и закрепиха флага на Украйна, доставен по-рано на острова“, казаха от командването. Там не са потвърдили човешки загуби по време на операцията.

Връщането на украинския флаг на украинския остров също беше потвърдено онлайн чрез геолокационни снимки, публикувани от Въоръжените сили на Украйна.


Източник: StopFake

 

#войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"