СЕМ отложи обсъждането на процедура за нов шеф на БНТ

СЕМ отложи обсъждането на процедура за нов шеф на БНТ
A A+ A++ A

Жалба, подадена в Съвета за електронни медии (СЕМ) във вечерта на 6 юли, отлага началото на обсъждане на нова процедура за избор на генерален директор на БНТ. Това съобщи председателят на регулатора Соня Момчилова. По думите й жалбата е подадена по повод закриването на предишната процедура.

„Тъй като нямахме физическото време да се запознаем и да обсъдим правните последици от тази жалба, се налага, за съжаление, да преминем към обсъждането на нова процедура на следващо заседание. Иначе, имахме идеи за конкретни параметри, за конкретни дати, за най-близки срокове, в които да започнем да приемаме молби, да ги разглеждаме и да обсъждаме варианти за максимално експедитивен подход“, каза Момчилова.

Против отлагането на обсъждането гласува Симона Велева, член на СЕМ. Тя коментира, че както общността, така и самият СЕМ имат интерес то да се състои. „Въпросът за обсъждане на процедурата за избор на генерален директор на БНТ следва да бъде част от дневния ред, въпреки тази жалба, която разбирам и аз като юрист. От административно-правна гледна точка може да създаде пречки пред една бъдеща процедура“, допълни тя.

Предложението й не бе прието от останалите членове на регулатора, предаде БТА. 

„Въвлечени сме в юридически казус, който има нужда от известно време за обмисляне, за да можем да сме сигурни, че когато открием процедура за избор на нов генерален директор, тя ще е юридически чиста и няма да бъде компрометирана“, каза Пролет Велкова, член на СЕМ. Габриела Наплатанова, също член на СЕМ, допълни, че регулаторът ще се стреми да изясни казуса максимално бързо.

Днешното заседание на СЕМ е осем дни след като неговите членове не избраха кой да заеме поста. Осем бяха кандидатите за генерален директор на БНТ - Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакиева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова.

При гласуването на три различни заседания, гласове получиха четирима от тях. Това бяха Диков, Величкова, Кошлуков и Петков. Въпреки това, членовете на СЕМ не постигнаха мнозинство около нито една кандидатура. Така на поста остана Емил Кошлуков. 

#БНТ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »