Енергийното обновяване щяло да намали значително сметките за ток, според Павлова

Енергийното обновяване щяло да намали значително сметките за ток, според Павлова
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова (вляво) и столичният кмет Йорданка Фандъкова (вдясн) представиха стартирането на Информационните дни по проекта „Енергийно обновяване на българските домове“ в София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сметките за отопление в София ще бъдат намалени значително благодарение на енергийното обновяване, което регионалното министерство стартира, заяви ресорният министър Лиляна Павлова.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството официално започна Информационните дни по проекта „Енергийно обновяване на българските домове“, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ и Европейския фонд за регионално развитие.

Министър Павлова посясни, че проектът за енергийно обновяване обхваща 36 градски центрове и е с продължителност три години - 2012-2015 г., като за всяка одобрена сграда собствениците ще получат финансова помощ до 50% от стойността на бюджета за обновяване, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство.

За три години с над 50 млн. лв. ще се подобри не само сградният фонд на около 200 блока, но ще се даде възможност на малкия бизнес да участва пряко в техния ремонт, коментира Павлова.

От оперативната програма ще се покрият изцяло разходите за установяване на техническите характеристики на сградата, включително изготвяне на технически паспорт и обследване за енергийната ефективност, както и разходите за проектните мениджъри.

„Целта на информационните дни, които стартираме утре в София, е да успеем да запознаем повече хора с предимствата и възможностите на проект „Енергийно обновяване на българските домове“, сподели регионалният министър.

Стремежът на регионалното министерство, по думите на министъра, е администрацията да отиде при гражданите, „да им представи проекта и да отговори на всичките им въпроси“.

Експертите ще бъдат на разположение през целия период на проекта, ще подпомагат и ще консултират желаещите на всеки етап от прилагането му, допълни Лиляна Павлова.

Информационни дни по проекта в град София ще се проведат в периода 17-20 октомври 2012 г. на следните локации:

17.10.2012 г. (сряда) - Пред Билетен център, НДК, от 15 до 19 часа;

18.10.2012 г. (четвъртък) - До входа на Метростанция „Сердика“, пред ЦУМ, от 15 до 19 часа;

19.10.2012 г. (петък) - жк „Младост“, до магазин „Билла“, от 15 до 19 часа;

20.10.2012 г. (събота) - Пред Билетен център, НДК, от 12 до 16 часа.

Във връзка с реализирането на проекта „Фонд за жилищно обновяване“ Корпоративна търговска банка ще подпомага процеса по обновяване чрез предоставяне на нисколихвени заеми и банкови гаранции.

Неговата цел е да подпомогне сдруженията на собствениците или отделните собственици на самостоятелни обекти в многофамилни жилищни сгради да осигурят техния дял от бюджета за обновяване на съответната сграда/блок-секция, информират още от регионалното министерство.

Основните критерии, на които трябва да отговаря сградата, са да е многофамилна жилищна и да е предназначена за постоянно обитаване, в която най-малко 60 на сто от нейната разгъната застроена площ се заема от жилища и която е с шест или повече обособени самостоятелни обекти с жилищно предназначение съответно на три и повече етажа.

Сградата трябва да е проектирана преди 26 април 1999 г. и да се намира в София.

#министър на регионалното развитие #Лиляна Павлова #сметки #ток #проект #жилищен блок #блок #Корпоративна търговска банка #кредит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"