Проф. Генчо Начев вече не е шеф на "Св. Екатерина"

Проф. Генчо Начев вече не е шеф на "Св. Екатерина"
A A+ A++ A

Дългогодишният шеф на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев се разделя с поста, който заемаше през последните от 2006 г. След няколко дни слухове, днес МЗ официално обяви, че проф. Асена Сербезова е назначила проф. Николай Димитров за изпълнителен директор на кардиологичната болница.

До рокадата се стигна, след като миналата седмица министерството огласи "сериозни нарушения" в три болници, сред които и "Св. Екатерина". За кардиологичната болница проверката се оказа голяма рядкост - тя е проверявана само веднъж от 2008 г. насам, докато болницата в Роман може да се похвали с три проверки. На въпрос дали е имало чадър, здравният министър в оставка заяви: Говоря с факти. Изводите може да си направи всеки, който ни гледа".

Според данните от проверката, огласени от началника на кабинета на министъра и шеф на надзорния съвет на НЗОК Васил Пандов, над 85% от всички изплатени възнаграждения по граждански договори в болница „Света Екатерина“ са платени на директора. Проверката обхваща гражданските договори в периода от 1 януари 2019 г. до 30 април 2022 г., а сумата възлиза на 952 570 лева, посочи Пандов. Тези възнаграждения са допълнително към сумите, които директорът получава месечно в размер на над 30 хил. лв., уточни началникът на кабинета на министъра на здравеопазването, цитиран от БТА.

Самият проф. Начев излезе с изявление, в което посочва, че тези суми не са обществени средства. „Това са средства от пациенти, които ми имат доверие и изявяват желание да ги оперирам. За тази дейност имам разрешение от министъра на здравеопазването, подписан договор с председателя на Съвета на директорите и всичко е съобразено с изискванията на наредбата за достъпа. Приемам за положителна оценка това, че останалите граждански договори са толкова нисък процент, защото за тяхното изплащане се използват пари на болницата от публично финансиране“, се посочва в съобщението на Начев.

В края на съобщението проф. Начев пожелаваше успех на новото ръководство. На пресконференцията за проверките не бе казано в прав текст, че проф. Начев ще бъде отстранен, но слухове за това витаят от по-рано. Сега от МЗ уточняват, че на бившия вече директор е отправена покана да остане да практикува в лечебното заведение.

За сериозни нарушения МЗ съобщи в още няколко болници - Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, както и в УМБАЛ Пловдив, УМБАЛ „Св. Анна“ във Варна, УМБАЛ „Канев“ в гр. Русе и в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в гр. Сливен.

КОЙ Е НОВИЯТ ДИРЕКТОР

Проф. Димитров е завършил Медицинската академия в гр. София, специалност „Медицина“. Има придобити специалности по вътрешни болести и кардиология и магистърска степен по здравен мениджмънт. През 2013 г. е придобил научна степен „доктор на науките“ в област „Кардиология“. Има богат опит в областта на кардиологията. Практикувал е в Университетската клиника в Берн и в Кьолнския университет. Професионалният му път дълги години е свързан с УМБАЛ „Св. Екатерина“, където започва работа през 1992 г. като асистент. През 2004 г. е назначен за медицински директор на учебната база на УМБАЛ „Св. Екатерина“, а през 2005 г. е завеждащ Клиниката по вътрешни болести към лечебното заведение. В периода 2006 г. – 2007 г. проф. Димитров е бил консултант по Инвазивна кардиология в учебните бази на УМБАЛ „Св. Екатерина“ и болница „Лозенец“. От 2010 г. до 2014 г. е заемал длъжността доцент по кардиология в учебната база на УМБАЛ „Св. Екатерина“. От 2020 г. досега проф. Димитров е заемал длъжността главен секретар на Медицински университет – София.

снимка: кадър/БНТ

 
 

#Генчо Начев #МЗ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"