Изненада: Путин арестува един от най-близките си хора

Изненада: Путин арестува един от най-близките си хора
A A+ A++ A

Владимир Путин направи показна саморазправа с един от водещите си икономисти - 62-годишния Владимир Мау, ректор на Руската академия на национално стопанство и държавно управление. В един и същи ден Мау беше преназначен за член на борда на директорите на монополния гигант "Газпром", а само 9 часа по-късно беше арестуван по обвинения за измама и тикнат в ареста.

Делото срещу него е особено изненадващо, тъй като Владимир Мау поддържа много близки лични отношения с Владимир Путин и е сред честите гости в двореца му. Той оглавява един от най-големите руски университети, подготвя кадрите за бюрократичната машина на Кремъл и от 2011 г. е част от най-висшето ръководство на гиганта "Газпром".

Икономистът е част от технократското и либерално крило в страната. Той е бивш член на "екипа на реформаторите" на Егор Гайдар, работил е по изграждането на икономическата стратегия на Русия през 90-те години на миналия век, запазва тази своя роля и по време на президентския мандат на Дмитрий Медведев, а от 2 години Мау е и ръководител на обществения съвет към националната данъчна служба, припомня "Новая газета".

Владимир Мау е описван като "патологично почтен човек", който е "органично неспособен на лъжи и подлости", според руския медик Анна Федермесер, която го познава от години. Професорът от Университета в Чикаго Константин Сонин го нарича "несъмнено най-квалифицирания учен-икономист от хората, които съветваха Путин в последните 12-15 години, докато руската икономика растеше".

Леонид Невзлин - бивш директор в "ЮКОС" от времето на Ходорковски - дава по-хладнокръвен поглед върху случилото се: "Благодарение на репутацията си като човек на Егор Гайдар, Владимир Мау доста успешно привличаше специалисти, които укрепваха "чекистката" линия. Някои съзнателно, други "в изпълнение на професионалните задължения". Животът обаче показа, че знанията без съвест служат на злото. И единствено го умножават".

"Човекът помогна за изграждането на системата, която позволява да се залови всеки човек, занимаващ се със стопанска дейност. Днес тази система изяде един от съавторите си", коментира още той пред "Дожд".

Владимир Мау в никакъв случай не е дисидент, но "се опитва да промени системата отвътре", по описанието на в. "Файненшъл Таймс" - такава е целта му като ръководител на РАНХиГС, наричан ковачница на кадри за руската власт. Университетът организира и годишен форум, на който технократите в Русия се събират да критикуват икономическата стагнация в страната.

Арестът на Мау означава, че дори конструктивната и непублична критика срещу режима вече е недопустима, коментира  политически анализатор Кирил Рогов. Личните отношения на икономиста с Путин не означават нищо. Мау е заплашен от осъдителна присъда, която би довела до максимално наказание до 10 години лишаване от свобода.

В първите години на режима на Путин "системните либерали", както описват Владимир Мау, се радват на  високи позиции като представителите на службите за сигурност. Те помагат на Путин да балансират тенденциите на бившите му колеги от КГБ, докато управляват големи държавни корпорации и държат определени министерства.

Както Мау, така и Ярослав Кузминов от Висшата школа по икономика, съветват Кремъл по всяка икономическа политика през последните десетилетия. През 2011 г. им е възложено да напишат 10-годишна стратегия за развитието на Русия, а те предлагат намаляване на разходите за отбрана и вътрешна сигурност и пренасочване на парите към сектори като образование и здравеопазване, в които има хроничен дефицит на пари.

Вместо това Путин анексира Крим през 2014 г., задейства войната в Донбас, а през 2022 г. даде ход на пълномащабната инвазия в Украйна.

В началото на войната името на Мау попада в подписка с ръководителите на 260 висши училища в Русия, които декларират подкрепа за Путин и неговата "специална операция". Местните журналисти все пак обръщат внимание, че подписът му не се появява веднага в списъка - първоначално РАНХиГС е "представена" само от неговия заместник.

Натискът от страна на Кремъл върху академията продължава отдавна - през последните години Владимир Мау е бил принуждаван да гони студенти и част от преподавателския екип заради участието им в протестите на Алексей Навални. Въпреки всичко университетът е смятан за едно от последните места за свободната мисъл в Русия на фона на другите институции, пише лупа.бг.

Снимка: Kremlin.ru

 

 

 

#Владимир Путин #арест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »